Motion till riksdagen
2013/14:T283
av Magnus Sjödahl (KD)

Rattonykterhet


KD511

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att teknik som förhindrar rattonykterhet blir obligatorisk utrustning i nya personbilar, bussar och lastbilar.

Motivering

Beräkningar som gjorts visar att över 15 000 bilresor dagligen företas av alkoholpåverkade förare. Varje år dödas cirka 100 personer i trafikolyckor orsakade av rattfylleri. Till detta kommer mångdubbelt fler svårt skadade i alkoholrelaterade olyckor.

Polisen genomför årligen flera miljoner utandningsprov för att förhindra att alkoholpåverkade förare fortsätter sin färd. Detta är bra, men uppenbarligen otillräckligt. Det tar dessutom resurser som polisen kunde ha använt på annat sätt.

Alkolåsen, som förhindrar att bilen startar om föraren druckit alkohol, är en teknisk lösning som kan hjälpa till att minska rattonykterheten på våra vägar. Alkolåsen har de senaste åren utvecklats till att bli allt smidigare och driftsäkrare. Personer som genom rattonykterhet blivit av med sitt körkort har idag möjlighet att få tillbaka körkortet tidigare om vederbörande installerar alkolås.

Många åkerier, bussbolag och taxiföretag har i kvalitetssäkringssyfte monterat alkolås i sina fordon. Men i det stora hela är det ännu så länge en mycket liten del av den svenska fordonsflottan som har denna utrustning.

Regeringens strategi för alkolås siktar på att EU:s regler skall ändras så att det införs ett obligatoriskt krav på att alkolås, eller annan teknik som förhindrar rattfylleri, ska införas i alla nya lastbilar i kommersiell trafik samt i alla nya bussar. De gemensamma EU-reglerna sätter i stor utsträckning ramar för vilka krav som kan ställas på olika typer av fordon. Ett enskilt medlemsland kan inte ställa särskilda tekniska krav på utrustningen i bilar. Eftersom ett sådant krav kan klassas som ett handelshinder, krävs det ett undantag från EU:s gemensamma regler.

Samtidigt som det bland EU:s medlemsländer kan finnas olika restriktiv syn på alkohol och trafik finns det ett växande intresse och stöd bland medlemsländerna för Sveriges strävan. Därför är det viktigt att Sverige, och andra medlemsländer som så önskar, skall ha rätt att gå före i trafiknykterhetsarbetet och ställa hårdare krav än de EU-gemensamma.

Sverige bör anhålla om att få bli försöksland inom EU för ett krav på alkolås. Eftersom ett sådant krav kan klassas som ett handelshinder, krävs det ett undantag från EU:s gemensamma regler. Införandet av ett sådant krav behöver ske i nära samverkan med bilproducenterna för att åstadkomma effektiva och samtidigt tekniskt och ekonomiskt realistiska regler.

Stockholm den 1 oktober 2013

Magnus Sjödahl (KD)