Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten till höghastighetståg mellan Stockholm och Oslo.
Skandinavien som gemensam marknad och kulturell sfär är något vi i såväl Sverige, Norge som Danmark gärna understryker. Det är också sant att flera stora projekt som syftar till att binda samman länderna har genomförts. Inte minst Öresundsbrons betydelse tål i sammanhanget att understrykas. Man brukar säga att de skandinaviska huvudstäderna Stockholm, Oslo och Köpenhamn tillsammans bildar den nordiska triangeln, ett av EU särskilt utpekat transportstråk i Norden. Längs triangelns tre sidor bor 8,4 miljoner av Sveriges och Norges samlade befolkning på 14,5 miljoner människor. Det gör den nordiska triangelns stråk till de i särklass mest dominerande stråken i Norden. 80 procent av Sveriges befolkning bor längs triangelsidorna, och här produceras 80 procent av vårt lands BNP.
Förbindelser mellan Stockholm och Oslo, den axel som är den dominerande i nämnda triangel, är mycket viktiga för Norden. Redan i dag finns ett omfattande utbyte mellan huvudstäderna vars kulturella närhet och historiska samband är oomtvistliga. Relationen mellan de två regionerna är den starkast växande mellan Nordens huvudstäder.
Sverige och Norge är mycket viktiga handelspartner. En satsning på transporter dem emellan skulle ge många positiva effekter, där hotellnätter och persontrafik kan nämnas förutom det rena handelsutbytet. Av de två ländernas sammanlagt 105 universitet och högskolor ligger 46 längs sträckan Stockholm – Oslo. Här bor också en tredjedel av ländernas samlade befolkning.
Norrmännen har insett betydelsen av infrastruktursatsningar på den här sträckan. Av de norska företag som har fler än 100 anställda återfinns 45 procent i denna korridor. Områdena sydost och sydväst om Oslo är särskilt intressanta, då de ligger i framkant vad gäller norsk företagsutveckling. I den delen av landet finns speciellt intresse av att ta tillvara de synergier som står att finna i ett närmare samarbete med Sverige.
De senaste åren har två norska utredningar som visar engagemang för höghastighetsjärnväg mellan Oslo och Stockholm offentliggjorts. Den så kallade HH-utredningen säger bl a att i princip hela järnvägssträckan mellan Karlstad och Stockholm bör ha kapacitet för hastigheter upp till 250 km/h. Två kortare delsträckor, om totalt cirka 21 kilometer, är undantagna.
Den andra norska utredningen, från Norsk Bane AS, har kommit fram till att en sträckning som följer E18 genom Värmland är den mest förmånliga för höghastighetståg mellan städerna. Den utredningen kommer framöver, i sin fas 2, att fokusera på detaljer kring sträckan Karlstad – Stockholm.
I dag finns stora utmaningar kring kommunikationerna mellan de båda huvudstäderna. Ändå har planerna på att få till stånd en bättre och snabbare järnvägsförbindelse funnits länge. Projektet går under namnet Nobelbanan eftersom den knyter samman Nobelprisstäderna Stockholm och Oslo. En sådan höghastighetsbana skulle förkorta restiderna på sträckan till ungefär tre timmar och göra det möjligt att trafikera med ett tåg per timme i vardera riktningen.
Det är viktigt att få till stånd en projektering kring Nobelbanan på den svenska sidan. Den nya sträckningen bör gå norr om Mälaren, i de befolkningstäta områdena, för att få ett större passagerarunderlag och därmed möjligheter till större turtäthet. Dessutom kan Nobelbanan i så fall gå via Arlanda.
En svensk – norsk satsning på att binda ihop huvudstäderna skulle gynna hela den jättelika regionen. För att möta det norska engagemanget bör den svenska regeringen utreda möjligheten till en utbyggnad av Nobelbanan för tåg med hastigheter upp till 250 km/h och 330 km/h mellan Stockholm och Oslo.