Motion till riksdagen
2013/14:T238
av Stina Bergström m.fl. (MP)

Långsiktigt hållbar färjetrafik till Gotland


MP1207

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att garantera en långsiktigt hållbar färjetrafik mellan Gotland och fastlandet.

Motivering

Färjetrafiken är livsnerven för Gotlands möjligheter att fortleva och fortsätta att utvecklas som region. Person- och godstransporter till och från fastlandet är avhängiga en pålitlig och väl fungerande färjetrafik då färjetrafiken är enda möjligheten till volymtransporter.

Under senare år har trafiken utvecklats till en nivå som upplevs tillfredsställande av de boende och näringslivet på Gotland, även om synpunkter finns på kostnads­utvecklingen. För näringslivet är överfarter som passar in i tidtabellerna för vidaretransporter en förutsättning för en stor del av produktionen på Gotland som behöver leveranser anpassade till det befintliga logistiksystemet på fastlandet. För persontransporterna behövs avgångs- och ankomsttider som också möjliggör arbetspendling med rimliga tider. Även investeringsviljan och människors vilja att bosätta sig på ön hänger intimt samman med garantier om förutsägbara och bra kommunikationsförbindelser. För fungerande gods- och persontransporter är det också viktigt att behålla en tvåhamnslösning.

Framtidens Gotlandsfärjor körs på förnybara drivmedel

Dagens Gotlandsfärjor har en stor miljö- och klimatpåverkan. Färjetrafiken måste energieffektiviseras och det behövs en omställning från fossilbränslen till förnybara bränslen.

Staten måste ta ett ansvar för den nödvändiga energiomställningen för att minska Gotlandstrafikens miljöbelastning. I den nu pågående upphandlingen av Gotlands­trafiken finns möjligheten för staten att säkerställa långsiktigt hållbara och stabila förutsättningar för färjetrafiken. Här kan ett alternativ vara statligt ägda färjor som drivs med förnybara bränslen för att säkerställa trafikförsörjningen till och från Gotland.

Viktigt med korta restider

Ett sätt att minska utsläpp och biljettpriser är att köra några båtar långsammare. Det är dock viktigt att det även fortsättningsvis finns ett basutbud av snabbare båtar.

Men det är inte bara överfartstiden som är viktigt för resenärer. Också snabba och smidiga övergångar till tåg och bussar i Nynäshamn och Oskarshamn minskar restiden. Färjornas avgångs- och ankomstider till Nynäshamn är idag dåligt samordnade med pendeltågen. De som åker buss till hamnterminalerna kommer till terminalen lång tid innan färjorna går.

Även de som åker till Oskarshamn och ska vidare med tåg tvingas ofta till flera timmars väntan på tågstationen.

Trafikverket bör i pågående upphandling ställa krav på bättre samordning av de olika trafikslagen för att minska restiderna.

Stockholm den 30 september 2013

Stina Bergström (MP)

Annika Lillemets (MP)

Lise Nordin (MP)