Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Södertörns infrastruktur för jobb och tillväxt.
Södertörn har utmärkta kvaliteter för ökad tillväxt och håller på att bli en ännu mer attraktiv region. Södertörn ska kännetecknas av företagsamhet och vara en region där företag och entreprenörer etablerar sig och utvecklas. En satsning på att utveckla Södertörn med arbetsplatser och utbyggd infrastruktur stärker Stockholmsregionens funktion som Sveriges tillväxtmotor.
På Södertörn finns ett blomstrande näringsliv med många företag och arbetsplatser. Här finns stor kompetens och kunskapsintensiva verksamheter med stort internationellt rykte. Här finns kvalificerad utbildning, forskning och utveckling inom till exempel Södertörns högskola, Karolinska Institutet, Novum och Kungliga Tekniska högskolan. Södertörn har goda möjligheter till kraftigt ökat bostadsbyggande och för förstärkning av samhällsservicen både för den egna befolkningen och för att ta emot många nya södertörnsbor. På Södertörn finns Sveriges mäktigaste urskogar söder om fjällregionen, ett rikt odlingslandskap, vackra sjöar och vattendrag, mängder av kulturminnen från svunna tider samt en spännande skärgård med många fina skärgårdsidyller. För att ta till vara Södertörns utvecklingsmöjligheter krävs krafttag, där statens insatser också är avgörande för Södertörns förutsättningar för tillväxt, välfärd och livskvalitet. På Södertörn kan det skapas flera nya stora arbetsplatsområden. Det finns till exempel attraktiva etableringsmöjligheter längs E4/E20 mot Södertälje och Nykvarn.
Det är glädjande att väg 73 nu är utbyggd till motorvägsstandard i hela sin sträckning. Utbyggnaden har stor betydelse för hela Stockholmsregionen. Etableringar kan här på sikt få motsvarande lägesfördelar som de på vägen mellan Stockholm och Arlanda. Nynäshamn bör utvecklas till både Stockholms uthamn och hela Stockholmsregionens port mot Östersjön, Gotland, Sankt Petersburg, Baltikum och Polen.
En viktig förutsättning för tillväxt och välfärd är att tillgängligheten till regionen och inom regionen förbättras. Möjligheten att säkert och bekvämt nå sin arbetsplats, sina vänner, kulturevenemang och andra fritidsaktiviteter i både den egna regionen och andra regioner inom och utom Sveriges gränser är avgörande för en hög livskvalitet. En förstärkning av transportsystemet är därför mycket viktig.
En bättre kollektivtrafik inom Södertörn och till centrala Stockholm är nödvändig, liksom till flygplatser och arbetsplatsområden. Annars kan varken bostadsbyggande eller företagsutbyggnad ske lika framgångsrikt. Tvärförbindelserna på Södertörn och förbindelserna till de regionala kärnorna Flemingsberg, Södertälje, Haninge, Kungens kurva samt till den framtida storhamnen i Nynäshamn måste förbättras. I kommande planer för infrastrukturen måste behoven av såväl förbättrad kollektivtrafik som vägförbindelser på Södertörn beaktas. Viktiga exempel på detta är Förbifart Stockholm, Södertörnsleden och Spårväg Syd.
Norviks hamn i Nynäshamn bör bli Stockholmsregionens port mot Östersjön, Gotland, Sankt Petersburg, Baltikum och Polen. Södertörnsleden från Balingsnäs till Flemingsberg och vidare till E4–E20 måste byggas så att snabba och punktliga transporter blir möjliga för näringsliv och tvärresande mellan olika delar av Södertörn liksom ökad tillgänglighet till och från E4. Spårväg Syd kommer att knyta samman två viktiga regionala kärnor, Flemingsberg och Kungens kurva, och skapa förutsättningar för utbyggnad av såväl bostäder som arbetsplatser utmed dess sträckning, vilket är viktigt för hela Stockholmsregionens utveckling.
Tvärförbindelser på såväl väg som spår är nödvändiga och alla fjärrtåg måste åter stanna i Flemingsberg, vilket var meningen när stationen en gång byggdes. Upprustningen av järnvägen till Nynäshamn räcker inte, det behöver byggas dubbelspår på järnvägen hela vägen till Nynäshamn. Det behövs ökad turtäthet, kortare restid, färre trafikstörningar och bättre trafikering av regionens yttre delar. Upprustningen av väg 225 mellan Södertälje och Nynäshamn måste garanteras. Detta är särskilt angeläget då Norvik är utbyggt.
Att Södertörnsleden byggs är viktigt för hela Södertörn, men kanske allra mest för Huddinge, Botkyrka och Haninge vars övriga vägnät kan avlastas med den nya leden.
När det gäller Södertälje och Nykvarn så öppnar dessa kommuner upp allt mer för grossisthandel och logistikverksamhet i arbetsplatsområdet Almnäs. Här erbjuds direktaccess till järnväg, hamn och motorvägar, en konkurrensfördel som förstärks ytterligare när den nya trafikplatsen vid E20 står klar.
I Södertälje måste utbyggnaden av dubbelspåret slutföras, det vill säga omstöpningen av bangård, perronger och stationshus vid före detta Södertälje central till ett modernt och ändamålsenligt resecentrum.
En angelägenhet för regionen och hela riket är att den fortsatta utbyggnaden av pulsådern E4 till sex körfält genom Södertälje påskyndas, vilket innefattar en ny lyftbro vid nålsögat Södertälje kanal.