Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att föreskrifter behövs för att kvinnor och barn ska få stöd i enlighet med socialtjänstlagen.
Anmälningarna om misshandel mot kvinnor ökar varje år. Ökningen beror delvis på en ökad anmälningsbenägenhet, men också på en faktisk ökning med ca 30 procent under de senaste tio åren. Ofta står den misshandlade i en nära relation till den misstänkte, 60 procent enligt Brås statistik för 2011. Mörkertalen är dock stora och alla fall anmäls ej till polisen.
Många kvinnor är också mammor och barnen får uppleva våldet i sitt eget hem, vilket kan ge barnen stora trauman. Enligt socialtjänstlagen ska kommunerna ge stöd och hjälp både till kvinnan och till barnen. Tyvärr finns inte detta stöd i alla kommuner, kvaliteten är ojämn och stödet ges oftast av idéburna kvinnojourer. Kommunerna som har ansvaret för att ge stöd och hjälp ska ta fram handlingsprogram både för utformningen av stödet och för det förebyggande arbetet, för att motverka våldet. Det är också oerhört viktigt att samarbete och samverkan utvecklas på området, både inom myndigheter som socialtjänsten och med idéburna organisationer som kvinno- och tjejjourer. Det handlar om allt från skyddat boende, möjlighet till eget boende och försörjning, förskola och skola för barnen till terapeutiska samtal för både mamman och barnen.
Till hjälp för kommunerna finns idag Socialstyrelsens allmänna råd, Meddelandeblad och en handbok om socialnämndens ansvar för våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Allmänna föreskrifter borde finnas för att förtydliga att kommunerna har ett ansvar både vad gäller våldsutsatta kvinnor och barn och för förebyggande arbete för att förhindra våldet. Kommunerna har också ett ansvar för att ge stöd till förövaren.