Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om äldre och läkemedel.
Enligt en nyligen publicerad rapport är det fler än var tionde äldre som felmedicineras. Fler än 160 000 personer över 65 år får fel mediciner på grund av samordningsbrister inom vården. De får vanligen mediciner genom både kommunen och landstinget och trots läkemedelsgenomgångar är det många som medicineras fel.
Läkemedelsanvändningen hos äldre har ökat kontinuerligt under de senaste 20 åren. Framför allt gäller detta äldre i särskilda boenden, men också multisjuka äldre som bor kvar i sina hem. Enligt Socialstyrelsen har de i genomsnitt 8–10 olika läkemedel. Den omfattande läkemedelsanvändningen innebär en påtaglig risk för biverkningar. Detta i sin tur har lett till att uppemot 30 procent av akuta inläggningar av äldre på sjukhus idag beror på läkemedelsbiverkningar.
Mot denna bakgrund har Socialstyrelsen utarbetat ett förslag till indikatorer för utvärdering av läkemedelsanvändningens kvalitet hos äldre. Syftet är att indikatorerna ska kunna tillämpas på olika nivåer för att förbättra äldres läkemedelsanvändning och dessutom fungera som uppföljningsinstrument.
Socialstyrelsens indikatorer räcker inte, utan fler hjälpmedel är nödvändiga för att minimera antalet felmedicineringar. Man har till exempel utarbetat ett dataprogram för medicingenomgångar, men det är för närvarande endast tillgängligt för apotek. Det är angeläget att läkare på vårdcentraler och äldreboenden får tillgång till ett sådant dataprogram liksom andra metoder mot felmedicineringar. Det minskar mänskligt lidande och sparar kostnader för samhället.