Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skyddade boenden.
Det har skett en kraftig ökning av antalet kvinnor som inte får plats på skyddade boenden de senaste åren. Enligt statistik från Sveriges kvinno- och tjejjourers riksorganisation, SKR:s kvinnojourer, har andelen sökande kvinnor som jourerna tvingas tacka nej till ökat från drygt varannan (55 %) till sex av tio (61 %) under 2012.
Förra året presenterade Socialstyrelsen en rapport med en jämförelse av kommunernas stöd till våldsutsatta kvinnor. I enkäten uppger nästan alla kommuner att de erbjuder råd och stöd till kvinnor som utsatts för våld. Men bara en tredjedel av kommunerna har gjort en uppföljning av sina insatser för våldsutsatta kvinnor och det finns stora regionala skillnader. Alla kommuner säger att de kan erbjuda tillfälligt eller skyddat boende för kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Det finns dock flera exempel på att kvinnor och barn som har nekats plats på skyddat boende placeras på vandrarhem eller billiga hotell som inte ger det skydd de behöver. I SKR:s jourers statistik för 2012 syns att boendetiden på kvinnojourerna ökar. I genomsnitt stannade kvinnorna 40,5 dygn och barnen 43,7 dygn på jourens boende.
Kvinnor och barn som söker skydd från hedersvåld finns idag på de flesta kvinnojourer och andra former av kvinnoboenden för våldsutsatta, men kunskapen och kompetensen för att arbeta med målgruppen är ojämnt fördelad över landet. SKR:s statistik för 2012 visade att var femte stödsökande till kvinnojourerna bedöms vara utsatt för hedersrelaterat förtryck och våld. Det saknas också långsiktig finansiering för de aktörer som erbjuder skyddade boenden för hedersvåldsutsatta.
Det behövs satsningar på skyddade boenden över hela landet. Det handlar om både att öka antalet platser och att stärka kunskapen och kompetensen om hedersrelaterat våld. Regeringen bör mot bakgrund av detta ta initiativ till en handlingsplan som säkerställer rätten till skyddat boende över hela landet.