Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bättre kvalitet inom hemtjänsten och att överväga en översyn av LOV:s utformning.
Lagen om valfrihet (LOV) är i grunden en utmärkt lag som ger möjlighet att välja verksamhet, oavsett om den är privat eller offentlig, och borgar för bättre kvalitet inom hemtjänsten. Lagstiftningen är dock relativt ny och behöver utvecklas.
Det finns åtskilliga företag inom vård och omsorg som har sagt upp hemtjänstavtal med kommunerna eftersom de bedömer det som svårt att bedriva en seriös verksamhet utifrån låga ersättningar och lågt ställda kvalitetskrav.
Kommunerna borde ta ett större ansvar för att säkerställa att omsorgsverksamheterna håller en hög kvalitet. I vissa kommuner är ersättningarna så låga att företagen tvingas skjuta till eget kapital för att täcka kostnaderna. Detta sker inte enbart vid vissa tillfällen utan kontinuerligt. Enligt en kartläggning av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kostar det cirka 360–370 kronor i timmen att utföra en bra omsorgsinsats. Trots SKL:s beräkning finns det kommuner som endast ersätter företagen med 320 kronor per timme. Det förekommer också att ersättningarna till omsorgsföretagen påverkas negativt och är svåra att förutse. Ett exempel är att vissa kommuner tillämpar avtal som gör att det inte finns någon tidsfrist för när ersättning inte betalas. Det kan till exempel vara så att kunden meddelar samma dag att den inte vill ha någon hjälp medan företaget har bemannat med personal för att kunna utföra omsorgsinsatsen. I vissa kommuner utgår ingen ersättning för denna dag utan företaget får ensamt stå för kostnaden.
Om LOV ska fungera på det sätt som den är tänkt och öka valfriheten för äldre i behov av omsorg bör villkoren vara desamma oavsett om den drivs av kommunen eller privat utförare. Därför är en översyn nödvändig och bör övervägas.