Motion till riksdagen
2013/14:So436
av Sven-Erik Bucht (S)

Äldreomsorg på finska


S19103

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om äldreomsorg på finska.

Motivering

Äldre människor ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag, kunna åldras i trygghet med bibehållet oberoende, bemötas med respekt samt ha tillgång till god vård och omsorg. Sveriges mångkulturella karaktär reser nya krav på att utforma äldreomsorgen med hänsyn till olika språk och kulturer. Då är det viktigt att den enskildes integritet, självbestämmande och värdighet respekteras.

Behovet av äldreomsorg på finska växer kraftigt runt om i landet i takt med att de stora grupper av arbetskraftsinvandare som kom till Sverige under 1950–1970-talet nu nått pensionsåldern. Många av dem kan ha mycket dåliga eller inga kunskaper i svenska. Och de som har kunnat svenska tappar det senast inlärda språket vid demens.

Äldre som bor i kommuner inom det finska förvaltningsområdet ska ha rätt att få hela eller delar av den service och omvårdnad som erbjuds inom äldreomsorgen av personal som behärskar finska. Så är det tyvärr inte idag. Trots att kommunen har sökt sig till förvaltningsområdet är långt ifrån alla beredda att erbjuda äldreomsorg på modersmålet, oavsett att det finns gott om utbildad personal som behärskar både finska och svenska. Att erbjuda äldreomsorg på finska behöver därför inte leda till ökade kostnader, utan handlar oftast om hur man organiserar verksamheten.

Socialstyrelsen har rapporterat att de som önskar hjälp av finskspråkig personal ökar med stigande ålder. För nio av tio finländare över 80 år var detta mycket viktigt. Socialstyrelsen har vidare rapporterat att eftersom antalet äldre med annan etnisk bakgrund än den svenska kommer att öka, kommer kultur- och språkkvalifikationer hos vård- och omsorgsassistenter att behövas i större utsträckning än idag.

Sverige har åtagit sig att värna om de nationella minoriteterna i landet. Det innebär att deras möjligheter till inflytande ska stärkas och deras språk ges det stöd som behövs för att de ska hållas levande. För att garantera äldreomsorg med kvalitet för den finskspråkiga minoriteten borde de äldre få lagstadgad rätt till finskspråkig äldreomsorg i hela landet, inte bara inom förvaltningsområdet. De platser som finns idag är alldeles för få. Utvecklingen går alldeles för sakta för att täcka behovet. Därför är det angeläget att staten på olika sätt stimulerar utbyggnad av äldreomsorg på finska. Vidare är det viktigt att öka informationsinsatserna om situationen för de äldre som har ett annat modersmål än svenska, både till politiker och till tjänstemän, eftersom det fortfarande finns mycket okunskap i landets olika kommuner.

Stockholm den 1 oktober 2013

Sven-Erik Bucht (S)