Motion till riksdagen
2013/14:So424
av Margareta Cederfelt (M)

Översyn av lagstiftning gällande omskärelse


M1695

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att se över lagstiftningen rörande omskärelse av omyndiga pojkar i Sverige.

Motivering

All form av icke motiverade kirurgiska ingrepp på omyndiga barn bör vara förbjudna. Detta oavsett vårdnadshavarens uppfattning.

Sverige är ett av de länder som har undertecknat Förenta nationernas barnkonvention där barns rättigheter slås fast, vilket bland annat innebär rätt till integritet, respekt och skydd mot övergrepp.

Omskärelse av omyndiga pojkar utan medicinsk indikation kolliderar med barnkonventionen eftersom det inte är barnets behov som utgör grund för ingreppet utan föräldrarnas eller omgivningens traditioner eller kultur som påbjuder ingreppet.

I andra fall där barnets intresse kan anses kollidera med den vuxnes är det barnets perspektiv som gäller, exempelvis aga eller pedofili. Att i fråga om omskärelse värdera andras perspektiv framför barnets är märkligt.

Omskärelse av pojkar beskrivs av förespråkarna som komplikationsfritt och i vissa fall nämns även medicinska argument som motiverar omskärelse, exempelvis sägs att omskärelse förhindrar spridning av hiv. Detta argument är numera förkastat av vetenskaplig expertis.

Det finns däremot flera medicinskt vetenskapligt dokumenterade biverkningar av omskärelse av pojkar, såsom förträngning av urethra, risk för skador på njurarna, till och med så allvarliga tillstånd som upphävd njurfunktion med behov av dialys eller njurtransplantation för överlevnad. Även andra komplikationer är dokumenterade, såsom infektion, ärrvävnad, skador vid ingreppet och risker med anestesin.

Utifrån detta perspektiv bör inte samhället legitimera omskärelse av minderåriga pojkar utan denna form av ingrepp skall naturligtvis inte var tillåtet enligt lag. Beslutet om omskärelse bör endast kunna fattas av den egna personen efter dennes myndighet, och en översyn av lagstiftningen är därför motiverad.

Stockholm den 26 september 2013

Margareta Cederfelt (M)