Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kostnadsfria preventivmedel för unga.
Det är samhällets ansvar att förebygga oönskade graviditeter genom att ge människor kunskap och medel att kunna planera sitt barnafödande. Eftersom utvecklingen av oönskade graviditeter är svår att mäta kan statistiken över antalet aborter ge en indikation på hur väl samhället har lyckats med detta uppdrag.
Aborttalen har sedan abortlagen infördes 1975 varit relativt konstanta men under senare år har antalet tonårsaborter ökat. Sverige har idag de högsta aborttalen bland EU:s medlemsländer i gruppen tonåringar, och andelen är betydligt högre än i våra nordiska grannländer.
En anledning till att aborterna har ökat tros vara att användningen av preventivmedel har minskat bland ungdomar. Det beror dels på en ökad rädsla för och mytbildning kring hormonella preventivmedel, dels på bristfällig sexualundervisning i skolan. Men en viktig förklaringsfaktor är också att flera landsting har tagit bort ungdomssubventionerna av preventivmedel.
Regeringen tillsatte år 2007 en utredning med uppgift att se över arbetet med att förebygga oönskade graviditeter. En av utredningens slutsatser var att hormonella preventivmedel bör subventioneras för unga upp till 25 år.
Trots utredningens slutsatser ser vi nu en motsatt trend där allt fler landsting tar bort subventionerna av preventivmedel för unga. Det slår hårt mot en grupp som redan har små ekonomiska förutsättningar att själva betala sina preventivmedel.
Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa. Med dagens utveckling riskerar vi att förlora den ställningen. Regeringen bör se över möjligheten att införa en generell subvention av preventivmedel för unga upp till 25 år.