Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell chefsutbildning inom omsorgen.
De verksamheter som idag bedrivs i landets kommuner blir allt mer omfattande och komplexa. Det ställer allt större krav på kompetens hos de anställda för att effektivt kunna erbjuda service av hög kvalitet. Det ställs på liknande sätt allt större krav på chefer i offentlig sektor. Till detta kan också läggas att de kommande tio åren kommer drygt 11 000 chefer att gå i pension. Det innebär att Sveriges kommuner står inför stora utmaningar när det gäller utveckling och rekrytering av chefer.
En undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting 2011 ”Förhoppningar och farhågor: hos framtida chefer i kommunerna” visar att det finns ett stort intresse för att jobba som chef. Positiva faktorer, som god arbetsmiljö och möjligheter till kompetensutveckling, lyfts fram i rapporten av personer som är chefer idag. Samtidigt visar rapporten att kommunerna behöver bli bättre på att tydliggöra de karriärmöjligheter som finns och ge nya chefer möjlighet att leda mindre grupper för att gradvis få växa in i chefsrollen. De intervjuade önskar också att kunna gå mellan att vara chef och specialist, samt mellan olika förvaltningar och verksamheter. Det handlar alltså om att skapa bra förutsättningar för att vara chef och kunna leda en verksamhet med god kvalitet.
Idag saknas en riktad utbildning för avdelnings- och enhetschefer inom äldre-, handikapp- samt individ- och familjeomsorg. Inom omsorgsområdet finns idag ingen tydlig karriärtrappa, som stimulerar till vidareutbildning i likhet med skolan. Inom skolan finns det en statlig befattningsutbildning, som innehåller syfte, uppdrag och ansvar för nyanställda rektorer, biträdande rektorer och förskolechefer. En liknande nationell utbildning behövs inom omsorgsområdet, varför ett nationellt chefsprogram ska tas fram för chefer inom äldre-, handikapp- samt individ- och familjeomsorg. I dag har Socialstyrelsen fått ett regeringsuppdrag att ta fram ett förslag på ledarskapsutbildning för enhetschefer endast inom äldreomsorgen. Utbildningen ska gälla alla chefer, oavsett om de är nyanställda eller inte.