Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förbjuda rökning i offentliga miljöer och minska den passiva rökningen.
16 % av invånarna i Sverige i åldrarna 16–84 år är utsatta för passiv rökning. Andelen som exponeras för passiv rökning har varit i stort sett oförändrad sedan mitten av 2000-talet, då den minskade tack vare införandet av rökfria serveringsmiljöer. 4 % utsätts för passiv rökning i offentlig miljö, 6 % i hemmet, 9 % på arbetet och 6 % på annan plats. De yngsta är mest utsatta. I åldersgruppen 16–19 år rapporterar 30 % att de brukar exponeras för andras tobaksrök.
En cigarett innehåller många farliga, livsfarliga, ämnen:
Nikotin, ett ämne som bara är tillåtet i tobak och i produkter som ska hjälpa den som vill sluta röka eller snusa. Nikotin är så farligt att om man fick nikotinet från fyra cigaretter direkt i blodet skulle man dö.
Cyanväte, en giftig gas.
Kolmonoxid, en giftig gas som bland annat finns i bilavgaser.
Tjära, som innehåller många olika ämnen, en del av dem kan orsaka cancer. Förutom i cigaretter används tjära bland annat i asfalt och målarfärg.
Exempel på andra farliga ämnen är bly, kadmium, ammoniak, bensen och radioaktivt polonium.
Det viktigaste är att skydda barn och ungdomar från cigarettrök. Det är angeläget att minska exponeringen av cigaretter och att berätta hur farligt det är att röka. Men det mest angelägna är att minska den passiva röken, den som finns utan att vi själva påverkar den. Går man på staden finns det alltid någon som passar på att röka just där man själv promenerar. Lämnar vi en trevlig rökfri restaurang finns många rökare utanför dörren då man lämnar matstället. Det är inte acceptabelt.
Med hänvisning till ovanstående föreslår undertecknade att rökning förbjuds i offentliga miljöer och på allmän plats.