Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga möjligheten att se över förutsättningarna för att fullt ut föra in barnkonventionen i svensk lagstiftning.
1989 antogs FN:s konvention om barns rättigheter. Sverige är ett av mer än 190 länder som ratificerat barnkonventionen. Detta gjordes 1990. Barnkonventionen är en del av folkrätten.
Konventionen har betytt mycket för barns rättigheter världen över men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att barns rättigheter ska vara uppmärksammade och tillgodosedda världen över och så även i Sverige.
Sedan 1990, när Sverige ratificerade barnkonventionen, har många förbättringar för barn förts in i den svenska lagstiftningen. Det är både viktigt och bra.
Samtidigt kan man också konstatera att barnkonventionen inte fullt ut förts in i svensk lagstiftning, trots att det gått 23 år sedan dokumentet ratificerades.
Barnkonventionen måste få en starkare ställning i vårt land. Att göra barnkonventionen till lag skulle betyda att beslut som bryter mot konventionen skulle kunna prövas i domstol och att samtliga beslut som fattas i samhällets olika instanser skulle ses ur ett barnrättsperspektiv. Ett införande av barnkonventionen i svensk lagstiftning skulle således ha praktisk juridisk betydelse.
Med anledning av ovanstående anser jag att regeringen bör överväga möjligheten att se över förutsättningarna för att fullt ut föra in barnkonventionen i svensk lagstiftning.