Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att bättre använda apoteken som en resurs för hälso- och sjukvård.
Svensk hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar. En allt äldre befolkning, stora pensionsavgångar i vårdsektorn och vikande skattebas kommer sammantaget utsätta vården för stora påfrestningar. För att klara denna utmaning kommer en rad olika åtgärder att vidtas i förbättrad teknik, självdiagnostik, distansvård med mera. Men det finns ytterligare en faktor som kan bidra till att stärka hälso- och sjukvårdens möjligheter att kunna ge den vård som efterfrågas, de över 1 350 apoteken i Sverige och de välutbildade farmaceuter och egenvårdsspecialister som finns där.
Om sjukvården ska klara sin framtida utmaning måste de resurser som finns användas optimalt, men det krävs också nya grepp och nya lösningar.
Apoteken är idag en viktig del av den svenska hälso- och sjukvården. De ser till att rätt läkemedel lämnas ut, till rätt dos, till rätt mängd, att hållbarheten är tillräcklig och att patienten förstår hur läkemedlet ska tas. Samtidigt besöker patienten apoteken betydligt oftare än den besöker vården. En patient som behandlar en kronisk åkomma besöker apoteken minst fyra gånger per år, läkaren kanske en gång. Här finns en outnyttjad potential. Några exempel på vad apoteken skulle kunna göra: Förlänga recept. Förskriva vissa recept. Enklare hälsoundersökningar för att avgöra om vården behöver kontaktas, exempelvis mäta blodtryck, kolesterolvärden, lungkapacitet etc. Läkemedelsgenomgångar för att kontrollera att patienten inte använder felaktiga läkemedel, med mera.
Utöver detta finns ytterligare aktiviteter eller åtgärder som apotekens välutbildade apotekare, receptarier och egenvårdsspecialister skulle kunna bidra med till vården.