Motion till riksdagen
2013/14:So229
av Hans Hoff (S)

Utveckling av äldreomsorgen


S19011

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att säkerställa en god kvalitet och självbestämmande inom äldreomsorgen.

Motivering

Sveriges befolkning blir äldre och friskare. Innan år 2020 kommer de som är över 65 år att utgöra en femtedel av landets invånare. Det är fråga om en fördubbling jämfört med hur det såg ut på 1950-talet.

Alla vill vi ha makt över våra egna liv. Tyvärr har det inte alltid varit utgångspunkten när hemtjänst, äldreboende eller vårdcentraler formats. Självklarheter under större delen av livet, som att själv bestämma om eller när man ska handla eller duscha, är inte längre självklart den dag man behöver stöd av hemtjänsten. Därför är det viktigt att det är de äldre själva som ska bestämma vilken omsorg de får. Alla har inte samma behov, en del kanske kan duscha sig själv, men har ingen att prata med på en vecka eller kommer inte ut på månader. Äldre ska ha verklig valfrihet och i högre grad än i dag kunna bestämma vad de vill ha utfört under sina hemtjänsttimmar.

Alla äldre ska kunna bo bra och tryggt, samtidigt som det är av vikt att det finns bra och kompetent personal tillgänglig när det behövs. Att ta hand om en äldre person förutsätter att man har kunskaper om deras sjukdomar. Äldre är ofta multisjuka och vid tilltagande demens är det viktigt att personalen har rätt kompetens.

Det finns också ett ökat behov av äldreomsorg på flera olika språk, då vår äldre befolkning också utgörs av personer som inte har svenska som förstaspråk. När minnet försämras förlorar många det senast inlärda språket. Att bli omhändertagen av en person som förstår vad man säger är därför en grundförutsättning för en värdig äldreomsorg.

Äldre får aldrig fara illa på grund av att det inte finns tillräckliga resurser inom äldrevården. Det är oacceptabelt. Äldreomsorgen ska vara en bra och modern arbetsplats så att den attraherar en ny generations medarbetare, som med rätt utbildning och kvalifikationer ska kunna ta hand om vår äldre generation på bästa sätt. Detta är särskilt viktigt idag, när allt färre söker sig till omsorgsutbildning.

Det finns därmed ett behov av att se över utvecklingen inom äldreomsorgen så att man säkerställer en god kvalitet och självbestämmande inom äldreomsorgen.

Stockholm den 24 september 2013

Hans Hoff (S)