Motion till riksdagen
2013/14:So225
av Hans Hoff (S)

Nationella riktlinjer för neurologiska sjukdomar


S19006

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nationella riktlinjer för neurologiska sjukdomar.

Motivering

I Sverige lever minst en halv miljon människor med livslånga neurologiska sjukdomar eller skador kopplade till hjärnan och nervsystemet. Bland dem finns svåra sjukdomar som Parkinsons sjukdom, ALS, Alzheimers, epilepsi och MS, men också folksjukdomarna stroke, restless legs och demens, samt svår huvudvärk som migrän. Gemensamt är att de skapar stora problem i både vardag och arbetsliv för den som drabbas. Många tvingas avbryta yrkeslivet och måste istället förlita sig på personlig assistans.

På senare år har flera viktiga forskningsframsteg skett inom neurologin som gör att stora patientgrupper kan erbjudas behandling som på ett påtagligt sätt förbättrar sjukdomsförlopp och livsbetingelser. Behandling av neurologiska sjukdomar idag inkluderar både högteknologiska DNA-analyser, avancerad hjärnkirurgi och skräddarsydda biologiska läkemedel.

Dessa stora genombrott är bara i början på en ny era inom neurologin som innebär medicinsk revolution för flera hundratusentals patienter med svåra neurologiska sjukdomar. Men framstegen riskerar att inte komma patienter till del på grund av de stora brister som sedan många år finns inom svensk neurosjukvård. Dessa brister präglas av stora regionala orättvisor, brist på neurologer, begränsade besöksmöjligheter och en stor andel missnöjda patienter.

Det finns ett stort behov av en nationell samordning och ett tillskott av nya resurser inom neurologin för att minska de geografiska skillnaderna, möjliggöra behandlingsmål och säkerställa en patientsäker och patientcentrerad vård för den halva miljon svenskar som varje dag har att handskas med en allvarlig, kronisk neurologisk sjukdom.

Det är ett lotteri vilken behandling man får om man drabbas av en neurologisk sjukdom. En vinstlott kan innebära ett rikt socialt liv med fortsatt yrkeskarriär och god livskvalitet. Men nitlotten innebär en katastrof för den drabbade. De stora regionala skillnaderna går inte att motivera av medicinska skäl. Det är inte rimligt att var man bor ska styra i vilken utsträckning man får behandling.

Det saknas nationella riktlinjer för flera neurologiska sjukdomar som MS, Parkinsons sjukdom, ALS, stroke, migrän och epilepsi. På samma sätt som cancersjukvården har fått ett lyft sedan man tog ett nationellt ansvar för såväl finansiering som samordning, utbildning och riktlinjer, så borde dessa allvarliga hjärn- och nervsjukdomar tas på större allvar. Det är oacceptabelt att stora delar av neurologin på många håll i landet utförs av icke specialistutbildade läkare.

Stockholm den 24 september 2013

Hans Hoff (S)