Motion till riksdagen
2013/14:Sk438
av Ola Johansson (C)

Branschkartläggning av RUT-företag


C418

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över omfattningen av oseriöst RUT-företagande som riskerar att sänka trovärdigheten för en framgångsrik reform.

Motivering

RUT-avdraget ger samhällsnyttor som inte bara kan mätas i den ökade livskvalitet som RUT-företagens kunder upplever. Branschen har bidragit till att svarta jobb blivit vita. Nya arbetstillfällen har skapats, där tiotusentals människor fått avtalsenlig lön, en pensionsgrundande inkomst och anställningstrygghet. För många har det blivit ett första steg in på arbetsmarknaden, en anledning att lära sig det svenska språket och bygga ett nätverk utanför den egna etniska gruppen. Många har med stor framgång prövat på företagandets utmaningar med arbetsgivaransvar och kundfokus. Mycket i Sverige har blivit annorlunda sedan RUT-avdrag infördes för hushållsnära tjänster.

Det är angeläget att gå vidare för att utveckla HUS-avdraget, genom att lägga till fler tjänster som ger avdragsrätt, exempelvis it-tjänster, riktade till hushåll, det så kallade RIT-avdraget.

RUT-tjänsten ska vara billig, så att också de med en låg inkomst kan få hjälp med städning, trädgårdsskötsel eller barnpassning. Tanken är att skatteavdraget ska komma tillbaka till samhället i form av skatteintäkter, moms och ökat konsumtionsutrymme hos kunder och företag. Intäkterna som RUT-företagen får, dels av kunderna, dels från Skatteverket, ska räcka för att betala skäliga och avtalsenliga löner, samt utöver det erbjuda anställda kompetensutveckling och andra löneförmåner från sina arbetsgivare.

Därför är det med förundran man ser erbjudanden från RUT-företag med prisnivåer som rimligtvis inte borde ge detta utrymme. Det finns RUT-företag som istället för att erbjuda anställningar, anlitar inhyrd personal från utlandet, som vistas i Sverige som gästarbetare under 6 månader. Precis som ofta sker inom lantbruks- och trädgårdsnäring, bärplockning-, bygg- och åkeriföretag. Det är helt lagligt, men inte alls i linje med RUT-reformens avsikter.

Om man med trovärdighet ska kunna utveckla RUT-reformen, bör omfattningen av detta lagenliga fusk kartläggas och berörda parter verka för att stävja sådant beteende som riskerar att sänka trovärdigheten inom branschen och förtroendet för reformen. Vid behov måste åtgärder vidtas. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2013

Ola Johansson (C)