Motion till riksdagen
2013/14:Sk405
av Hillevi Larsson m.fl. (S)

ROT-avdraget


S4124

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ROT-avdraget.

Motivering

Skatteavdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT-avdrag) har funnits även när Socialdemokraterna styrt landet. Men det har då varit en tillfällig åtgärd i lågkonjunktur, med syfte att behålla utbildad arbetskraft i byggbranschen genom att stimulera underhåll och byggande. Regeringens ROT-avdrag är varken tillfälligt eller konjunkturberoende. Som regelverket ser ut kan skatteavdrag göras på upp till 50 000 kronor per år och person. Är man två i hushållet kan skatteavdrag på upp till 100 000 kronor göras. Den som har låg inkomst och till följd av det betalar under 50 000 kronor i skatt per år kan inte utnyttja ROT fullt ut eftersom det är ett skatteavdrag. ROT-avdrag kan bara göras för renoveringar i villor, radhus och bostadsrätter. Hyresrätter omfattas inte, trots att de största behoven av upprustning finns i hyresbeståndet. Däremot kan ROT-avdrag göras för fritidshus, och det gäller även fritidshus utomlands!

De högsta ROT-avdragen görs i kommuner med många höginkomsttagare och i storstäderna. Lägst ROT-avdrag görs i kommuner med många låginkomsttagare och i glesbygdskommuner. En hel del skattefusk har avslöjats inom ramen för ROT-avdraget. Till exempel genom att materialkostnader bakas in i arbetskostnaden, trots att ROT-avdrag endast får göras för arbetskostnader. Det finns ingen miljöprofil i skatteavdraget, som mycket väl skulle kunna användas för att uppmuntra energieffektiviseringar och andra miljöinvesteringar.

En granskning och utvärdering av reformen vore välkommen. Det finns anledning att ifrågasätta nuvarande utformning av ROT-avdraget, som kommit att bli en permanent subvention som främst utnyttjas av människor med goda inkomster i storstäderna. ROT-avdraget behöver ses över, förändras och tidsbegränsas.

Stockholm den 30 september 2013

Hillevi Larsson (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Carina Hägg (S)

Carina Ohlsson (S)

Kerstin Engle (S)

Kerstin Haglö (S)

Kerstin Nilsson (S)

Lena Sommestad (S)

Marie Nordén (S)

Monica Green (S)

Sara Karlsson (S)

Åsa Lindestam (S)