Motion till riksdagen
2013/14:Sk386
av Kerstin Engle (S)

Skatteregler vid import av tobak


S4101

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skyndsamt se över regelverket för punktskattebetalningar för bl.a. tobak.

Motivering

2011 minskade tullens beslag av smuggelcigaretter kraftigt. I stället utnyttjas det svenska regelverket på ett sätt som innebär att staten går miste om skatteintäkter för hundratals miljoner kronor. Cigaretter importeras lagligt men säljs vidare utan att skatt betalas in.

Varorna körs till ett registrerat skatteupplag där de säljs så fort som möjligt utan att den svenska punktskatten betalas in. Tidsglappet mellan att varorna tas in i landet och de tre månader som importören har på sig att betala skatten utnyttjas. När brottet uppdagas har bulvanerna redan lämnat landet och det som återstår är ett tomt lager och ett bolag med skatteskulder.

Det är Skatteverket som prövar vilka företag som ska få upplagsrätt för tobak. Av de 56 bolag som har fått tillstånd uppges att minst 12 lurat staten på mycket stora summor. För myndigheter och allmänhet går det inte att skilja lagliga cigaretter från olagliga när de kommit ut i handeln. Brottsplaner för hur verksamheten är uppbyggd och kan genomföras har funnits minst sedan 2005. I de fall någon döms för delaktighet är det bulvaner eller medhjälpare medan de som ligger bakom verksamheten och tjänar stora summor går fria.

De svenska rutinerna för betalning av punktskatt är unika i EU. Tillsammans med bristande kontroller blir Sverige till ett förlovat land för denna brottslighet. Att ändra reglerna för punktskattbetalningar och att införa det digitala övervakningssystemet, EMCS, är åtgärder som skulle försvåra brottsligheten.

Det nuvarande regelsystemet innebär flera samhällsproblem, bl a att den organiserade brottsligheten kan fortsätta sin verksamhet, att tobakspolitiken åsidosätts och att staten missar stora skatteintäkter.

Det är hög tid att regeringen lyssnar på Skatteverket, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten och genomför förändringar i regelsystemet för att stävja denna ekonomiska brottslighet som gör att Sverige går miste om skatteintäkter på hundratals miljoner kronor.

Stockholm den 23 september 2013

Kerstin Engle (S)