Motion till riksdagen
2013/14:Sk364
av Ola Johansson (C)

Reavinstskatt vid fastighetsförsäljning


C394

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att förändra reavinstbeskattningen vid försäljning av privatbostäder och bostadsrätter i syfte att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Motivering

Rörligheten på bostadsmarknaden och därmed tillgången till lägenheter för unga som vill etablera sig på bostadsmarkanden försvåras, bland annat genom icke fungerande flyttkedjor.

Vid sidan av praktiska svårigheter att flytta ifrån sin villa är vad som av äldre personer upplevs som höga flyttkostnader något som leder till ett kvarboende i en bostad som är illa anpassad till det hjälpbehov som följer av ålderdom. I attraktiva områden där fastighetsvärden skjutit i höjden på senare tid är detta ett särskilt stort problem, speciellt då det i förlängningen betyder att exempelvis barnfamiljer har svårt att hitta en villa till överkomliga priser. Dessa tvingas bo kvar i sin hyresrätt och hindrar på så sätt andra från nyetablering på bostadsmarknaden.

Dagens reavinstskatt tillsammans med stämpelskatten och mäklararvoden utgör en så stor kostnad att många avstår från att flytta, speciellt gäller det äldre personer som istället väljer att bo kvar i sin villa.

I vårt grannland Danmark är reavinsten vid försäljning av en- och tvåfamiljsfastigheter skattefria och i Norge och Finland är reavinster skattefria efter ett respektive två års innehav.

Att som i Sverige behöva betala minst 22 procent av vinsten i skatt gör att det finns mindre pengar att föra vidare till en ny bostad. Bolånetaket är ytterligare en faktor som skapar svårigheter för den som på grund av reavinstskatten inte har tillräckligt kapital att sätta av till den nya bostaden.

Finansiering av skattesänkningen skulle exempelvis kunna ske genom att möjligheterna till uppskov fasades ut. Enligt Skatteverket skulle skatten därmed kunna ligga på en genomsnittlig EU-nivå med cirka 15 procent. Ett alternativ är att hänsyn tas till värdeökningen på bostaden. Idag beräknas reavinsten utan hänsyn till inflationen.

Fungerande flyttkedjor gör att fler bostäder görs tillgängliga för unga. Det behövs en fortsatt reformering av fastighetsbeskattningen för att därigenom skapa förutsättningar för en bättre fungerande bostadsmarknad. Det måste bli lättare och mer lönsamt att byta bostad.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 26 september 2013

Ola Johansson (C)