Motion till riksdagen
2013/14:Sk362
av Karin Nilsson och Göran Lindell (C)

Rationaliseringsförvärv av skogsfastighet


C437

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att skapa en enkel och förutsägbar situation där hundraprocentsregeln används vid skogsförvärv som gagnar aktivt brukande på landsbygden och så att alla behandlas enligt samma regler som det som i dag benämns rationaliseringsförvärv.

Motivering

Skogsavdrag är ett regelverk som syftar till att möjliggöra för enskilda skogsägare att köpa skogsfastigheter, utan att köparen själv har hela köpeskillingen att tillföra med eget kapital. Genom att under fem år få möjlighet att göra skogsavdrag för upp till halva köpeskillingen för skogen skjuts beskattningen av denna summa upp tills fastigheten säljs nästa gång.

Om köpet godkänns som så kallat rationaliseringsförvärv, kan hela summan för upplåtelse av avverkningsrätt användas som underlag för skogsavdrag, i annat fall bara hälften av den summan. Då en närliggande fastighet med skogsmark blir till salu handlar det oftast om miljonbelopp redan vid rätt små skogsarealer. Då är tolkningen av rätten till skatteavdrag utifrån rationaliseringsförvärv helt avgörande för om det går att genomföra en affär. Problem uppstår om detta inte godkänns.

Sedan februari 2013 har Skatteverket gjort en helt ny, nationell och arealmässig tolkning, av vad de anser är att betraktas som rationaliseringsförvärv av skogsfastigheter.

”En brukningsenhet som har en storlek på åtminstone 400 hektar produktiv skogsmark får anses vara rationell. Om tidigare ägd fastighet arealmässigt motsvarar en rationell brukningsenhet kan förvärvet inte anses utgöra ett rationaliseringsförvärv.” (Citat SkV)

Bedömningarna av vad som har varit rationella förvärv har varit väldigt olika över landet. Det finns givetvis behov av en rättvis och likvärdig bedömning oavsett var i landet och av vilken länsstyrelse ärendet behandlas.

Men en nivå på 400 hektar verkar för oss orimligt hög. Den nya tolkningen omöjliggör för ”vanliga” skogsägare att finansiera sina skogsköp. De privatägda skogsfastigheterna i Småland ligger på 40–50 hektar i snitt och arbetet i skogen är ofta ett viktigt ben i försörjningen som komplement till annan verksamhet på landsbygden. Den nya tolkningen som Skatteverket gör gagnar enbart sågverkens inköp av mark och bildandet av bolagsskogar och har totalt mist sitt värde för ”vanliga” skogsägare.

Vi vill med denna motion göra regeringen uppmärksam på behovet av att skapa en enkel och förutsägbar situation där hundraprocentsregeln användas vid skogsförvärv som gagnar aktivt brukande på landsbygden och så att alla behandlas enligt samma regler som det som idag benämns rationaliseringsförvärv.

Stockholm den 3 oktober 2013

Karin Nilsson (C)

Göran Lindell (C)