Motion till riksdagen
2013/14:Sk274
av Gunvor G Ericson och Mats Pertoft (MP)

Jobbskatteavdrag även för föräldralediga


MP1814

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av jobbskatteavdragets effekter på uttag av föräldrapenning och se över skattereglerna så att inte föräldralediga missgynnas.

Motivering

Den 1 januari 2007 infördes skattelättnader för arbetsinkomster genom första steget av jobbskatteavdraget. Den 1 januari 2010 infördes steg fyra. Det innebär att en medelinkomsttagare betalar ungefär 1 600 kronor mindre kommunalskatt än innan avdraget infördes. Jobbskatteavdraget är en skattereduktion för skattepliktiga inkomster av anställning och av aktiv näringsverksamhet. Avdraget finansieras av statliga medel men påverkar endast kommunalskatten.

Medelinkomsten i Sverige 2012 är 27 600 kronor för kvinnor och 32 100 kronor för män. Vilket ger en total medellön på 29 800 kronor.

Om en person har 26 000 kronor i lön ger det en beskattning på cirka 6 000 kronor efter jobbskatteavdrag. Om hen är föräldraledig utgår inget jobbskatteavdrag, vilket innebär en stor reell inkomstminskning vid föräldraledighet. En föräldraledig har rätt till en föräldrapenning motsvarande 80 procent av inkomsten, vilket innebär en minskad bruttoinkomst med cirka 5 500 kronor i månaden för medelinkomsttagaren i relation till om denne arbetar. En föräldraledig arbetstagare med en lön strax under medellön får således cirka 14 000 kronor i månaden i bruttoinkomst jämfört med cirka 20 000 kronor om denne hade arbetat. Inkomstminskningen blir mycket stor och kännbar för den enskilda och påverkar privatekonomin negativt.

Regeringen införde 2008 en jämställdhetsbonus för att skapa ekonomiska incitament för föräldrar att dela föräldraledigheten mer jämställt. Bonusen på 100 kronor per dag utbetalades som ett skatteavdrag på slutskatten året efter att den intjänats. Det har nu ändrats eftersom mycket få ansökte om jämställdhetsbonus. Hur hög bonusen blir motverkar inte den ekonomiska förlust jobbskatteavdraget skapar för den som är föräldraledig från ett arbete eftersom den har ett tak på 13 500 kronor per barn (18 000 kronor för tvillingar). Jämställdhetsbonusen är skattefri.

Varför får inte föräldralediga rätt till jobbskatteavdrag? Nivån på föräldrapenningen bygger på inkomster från lönearbete och bör således inte beskattas annorlunda än om personen arbetar. Det behövs en översyn av jobbskatteavdragets effekter på uttag av föräldrapenning och en översyn av skattereglerna så att inte föräldralediga missgynnas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 1 oktober 2013

Gunvor G Ericson (MP)

Mats Pertoft (MP)