Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över skattelagstiftningen för försvarsanställda i utlandstjänst.
Värnpliktsförsvaret är nu ersatt av ett yrkesförsvar som aktivt deltar i internationell konfliktlösning. Tusentalet svenska soldater är i utlandstjänst och ambitionen är att Sverige ska delta i fler fredsbevarande insatser i framtiden.
Det nya yrkesförsvaret ställer krav på den anställde att delta i utlandstjänst. Anställda inom försvaret i utlandstjänst betalar fortfarande kommunalskatt på sina inkomster, trots att de kan vara utlandsstationerade under en längre tid. Soldaterna får inkomsttillägg men det är endast utlandstraktamentet som är skattebefriat.
Utlandstjänst innebär en lång frånvaro från hem och familj. Inte sällan har den anställde en familj och ett boende i Sverige som inkomsten måste räcka till. För soldater som deltar i utlandstjänst är de fysiska och psykiska påfrestningarna höga. Rekryteringen av soldater skulle sannolikt underlättas om nettoinkomsterna ökade.
Sedan den 1 januari 2006 gäller samma beskattningsregler för alla som stationeras utomlands av en statlig myndighet. Detta borde emellertid inte hindra att soldater i utlandstjänst får gynnsammare skatteregler än andra statligt anställda, antingen genom sänkt skatt eller genom skattebefrielse under utlandsstationering.
Inkomstskatterna för försvarsanställda i utlandstjänst bör därför ses över för att förbättra deras villkor och underlätta rekrytering.