Motion till riksdagen
2013/14:Sf393
av Christian Holm (M)

Nystartszoner för landsbygden


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten till en översyn av nystartszoner för landsbygden.

Motivering

Regeringen föreslår att införa nystartzoner för att bekämpa de mest utsatta områdena, och de nya reglerna föreslås träda ikraft i januari 2014.

Det är ett bra förslag som erbjuder konkreta och effektiva metoder för att bekämpa ekonomiskt såväl som socialt utanförskap i utsatta områden. Samtidigt är det viktigt att se till hela Sveriges utmaningar, och politikens roll måste vara att söka lösningar även på de problem som inte ännu blivit akuta.

Ekonomiska frizoner, som är ett annat begrepp för nystartszoner, är idag ett populärt medel för ekonomisk framgång. Hongkong, Singapore och Taiwan är exempel på platser som idag är framgångsrika frizoner. Trots avsaknad av betydande naturresurser har de alla blivit globala företagarcentra.

Efter årtionden av misslyckade politiska projekt samt ett tidigare dåligt företagsklimat har Sverige idag ett antal områden med stora utanförskap.

Regeringens förslag innefattar en nedsättning av de sociala avgifterna för företag, helt avdrag för fem år och därefter ett halvt avdrag under två år. För ett giltigt avdrag krävs det att företaget har mindre än 50 anställda och att nettoomsättningen eller balansomslutningen uppgår till högst 80 miljoner kronor. Minst en fjärdedel av de anställda måste vara bosatta i det berörda området.

Detta är ett bra förslag som med största sannolikhet kommer leda till ekonomisk framgång och ett minskat utanförskap. Dock föreligger skäl att inte nöja sig här. Reformer som historiskt bidragit till ökat välstånd i socialt utsatta områden är sänkt inkomstskatt samt förenklad regelbörda. Ett av de stora problemen i områden med utbrett utanförskap är avsaknaden av drivkrafter att arbeta. Med sänkt inkomstskatt ökar incitamenten att arbeta och ytterligare underlätta regelbördan vore starka lockbeten för företag att inte bara flytta till Sverige utan även satsa på att etablera sig i de områden som klassas som nystartszoner.

Ett problem som inte har fått lika stor medial uppmärksamhet är problematiken kring människors förflyttande från landsbygden in till storstäderna. Dagens ekonomiska klimat skapar starka incitament för såväl utbildade som drivna och målmedvetna på landsbygden att söka lyckan i städerna istället för på landsbygden. Samtidigt etableras få nya företag på landsbygden och när det görs är det främst på grund av logistiska eller administrativa skäl. Landsbygden möter således ett hot om att utvecklas till nästa generations område med stort socialt och ekonomiskt utanförskap.

Sveriges ekonomi är inte längre nationell, den är en del av en global samverkan och ställer därför större krav på Sverige som ekonomi. När Sveriges landsbygd har svårigheter att följa med den nationella utvecklingen blir utmaningen att stå sig stark internationellt desto större. Ett instiftande av ekonomiska frizoner för landsbygden vore därför önskvärt.

Ett sådant förslag skulle kunna inkludera en modell för definition av område som möter vissa kriterier. Sådana kriterier kan vara krav på ett max antal boende inom ett bestämt geografiskt område, en maximal inkomst per capita samt ekonomiska grundkriterier som påvisar behovet av specifikt stöd.

Om regeringen, i sitt fortsatta beredningsarbete, inkluderar möjligheten för ett instiftande av ekonomiska frizoner även för landsbygden vore detta ett efterfrågat trendbrott för landsbygden. Det kan skapa fortsatt ekonomisk framgång för hela Sverige och därmed stärka mångfalden av ekonomiska framgångsrika områden. Det ger oss en möjlighet att erbjuda företag såväl som framtidens arbetskraft ökade valmöjligheter för sin etablering och leder inte till en centralisering av kompetens. Till följd av detta skapas möjligheter för landsbygden att stå på egna ben genom fler jobb och minskat behov av offentligt finansierade projekt. Detta breddar och stärker Sveriges ekonomi, samtidigt som det bevarar vår landsbygd.

Således yrkar jag på att regeringen bör överväga att se över möjligheten för en översyn av nystartszoner för landsbygden.

Stockholm den 2 oktober 2013

Christian Holm (M)