Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av regelverket för föräldraförsäkringen.
Dagens utformning av föräldraförsäkringen leder enligt bland annat Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi som skrivit rapporten ”Sysselsättning för invandrare – en ESO-rapport om arbetsmarknadsintegration” till att kvinnor med utländsk bakgrund och utan nära koppling till arbetsmarknaden fastnar i utanförskap, vilket i sin tur leder till barnfattigdom.
Föräldraförsäkringen, som den är utformad idag, minskar incitamenten till arbete och skapar på så vis inlåsningseffekter för nyanlända immigranter. I Sverige är föräldraförsäkringen en del av de inkomstgrundade socialförsäkringarna. Tillgången till föräldraförsäkringen och antalet dagar med föräldrapenning för nyanlända som står utanför arbetsmarknaden bör begränsas.
Det gällande regelverket kring föräldraförsäkringen utformades i huvudsak i mitten av 1980-talet. Därefter har antalet dagar med föräldrapenning stegvis ökat, senast 2002 till nuvarande 480 dagar.
Rätten till föräldraledighet upphör när barnet fyller åtta år. Rätten till såväl antalet dagar som ersättning per dag är oberoende av både barnets födelseland och ålder vid invandring till Sverige. Föräldraledigheten för ytterligare barn kan tas ut efter varandra, vilket kan leda till isolering i hemmet utan incitament att ta del av samhället utanför.
Systemet med föräldraförsäkring dräneras på resurser idag av personer som inte har bidragit till samhällets resurser, vilket måste anses som orättvist och på lång sikt ekonomiskt ohållbart. Genom att begränsa tillgången till föräldraförsäkringen så kommer incitamenten att söka sig ut på arbetsmarknaden att öka. En översyn och begränsning vad gäller tillgången till föräldraförsäkringen för nyanlända och invandrare som saknar koppling till arbetsmarknaden bör snarast ske.