Motion till riksdagen
2013/14:Sf374
av Carina Ohlsson m.fl. (S)

Stöd för verksamhet för vuxna asylsökande


S25113

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av stöd för verksamhet för vuxna asylsökande.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över sfi-undervisningen.1

1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.

Motivering

Vi vet att det är oerhört viktigt för alla att bygga nätverk, lära sig det aktuella landets språk och också få en aktiv och meningsfull vardag i väntan på att få arbete och eventuellt uppehållstillstånd.

Med nuvarande tolkning av begreppet ”nyanlända” lämnas människor åt sitt öde utan meningsfull sysselsättning och stöd i vardagen. Migrationsverket har inte vare sig uppdraget eller resurser att i samarbete med kommun och ideella organisationer bedriva verksamhet som skulle ge vuxna asylsökande en aktivitet att delta i. Eftersom staten och den ideella sektorn inte enats om definitionen av ”nyanlända” ställs vuxna asylsökande utanför alla rättigheter. Ingen idéburen organisation kan få stöd till verksamhet om inte Migrationsverket vill bidra med resurser. Frågan om hur samhället ska möta nyanlända på bästa möjliga sätt och ge alla möjlighet till delaktighet är oerhört viktig.

De statsbidragsregler som gäller för folkbildningen gör det också omöjligt för ett studieförbund att få ekonomiskt stöd för att ge de vuxna asylsökandes vardag ett innehåll.

Att vara ”nyanländ” måste ses som ”den som nyligen landar på svensk mark första gången” inte som enligt staten ”med nyanlända invandrare avser regeringen personer med uppehållstillstånd som vistats i landet i ett fåtal år”.

Det finns olika sätt att lösa denna fråga: (1) Kom överens om definitionen av nyanlända, (2) Ändra statsbidragsreglerna för folkbildningen, (3) Ge Migrationsverket ett tydligt uppdrag att stötta idéburna organisationer ekonomiskt för verksamhet som bidrar till en meningsfull vardag för vuxna asylsökande.

Att hitta en lösning vinner både barnen, de vuxna och samhället på. Barnen får ”bättre föräldrar” om även de vuxna har något meningsfullt att göra. De vuxna mår bättre genom att känna sig sedda och värda att få något även om framtiden är oviss.

Samhället tjänar på att motsättningar undviks mellan ortsbefolkningen och de asylsökande. Fördomar frodas inte lika lätt om man ser att människor inte bara går och drar och kostar pengar.

Signaler har också kommit under senare tid om att undervisningen i svenska för invandrare (sfi) inte fungerar så bra och att viktiga delar har tagits bort när det gäller samhällsinformation m.m. Detta kan handla om kvinnors rättigheter, lagstiftning m.m. Dagens utbildning i svenska för invandrare behöver utvärderas i syfte att förbättra kvaliteten och effektiviteten. Idag är inte utbildningen tillräckligt anpassad till människors förkunskaper och studerande tvingas läsa på för låg nivå, vilket i onödan förlänger arbetsmarknadsinträdet.

Samordningen mellan kommunen, sfi-anordnaren, Arbetsförmedlingen med flera aktörer, såsom idéburna organisationer, bör vara mycket god för att uppnå bra utbildningskvalitet och för att säkerställa en snabb språkinlärning, god samhällsinformation och arbetsmarknadsinträde.

När det handlar om satsningar på kompetensutveckling av lärare, så behöver sfi-lärarna särskilt uppmärksammas då en stor andel saknar behörighet att undervisa.

Stockholm den 3 oktober 2013

Carina Ohlsson (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Carina Hägg (S)

Kerstin Engle (S)

Kerstin Haglö (S)

Kristina Nilsson (S)

Lena Sommestad (S)

Marie Nordén (S)

Monica Green (S)

Sara Karlsson (S)

Åsa Lindestam (S)