Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om glesbygdsstöd.
Sverige har under många år arbetat med särskilda åtgärder riktade mot geografiskt avgränsade områden. Detta syftade till att underlätta och stödja socioekonomisk utveckling i områden med brett utanförskap samt områden som överlag har varit missgynnade av olika skäl. Glesbygden har under lång tid avfolkats och de åtgärder som hittills prövats har överlag inte klarat att vända utvecklingen.
Regeringen har tydligt deklarerat sig ha ambitionen att hela Sverige ska leva. Redan i dag finns via regionala tillväxtmedel möjlighet att stödja kommersiell service på landsbygd i huvudsak under uppstartsfasen. En annan väg att uppnå detta mål kan vara att se över möjligheten att införa liknande stimulanser för arbete och näringsverksamhet i glesbygd som genomförs på prov i de så kallade nystartszonerna, det vill säga att begreppet nystartszon utvidgas från att omfatta utanförskapsområden i städer till att även omfatta glest befolkade områden, ofta med minskande befolkning. Enligt Tillväxtverket definieras glesbygd som områden med mer än 45 minuters resa med motorfordon till tätort med mer än 3 000 invånare.
Även om en bygds förutsättningar i grunden är avhängigt av tillgången till arbete bör även möjligheten att bättre understödja offentliga institutioners verksamhet nogsamt ses över. Tillgång till vård, skola och annan offentlig omsorg är även det av stor vikt för en bygds förmåga att överleva på sikt. Detta är en problematik som särskilt påverkar glesbygden och även detta bör ses över.