Motion till riksdagen
2013/14:Sf335
av Kerstin Lundgren (C)

Mer jämställd föräldraförsäkring i alla familjekonstellationer


C457

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en förändring av föräldraförsäkringen med sikte på mer individualiserad försäkring som täcker alla föräldrar och alla typer av familjer.

Motivering

Föräldraförsäkringen har byggts ut och kommer från den 1 januari 2014 vara mer flexibel. Det är välkommet likaväl som förtydligandet att vid gemensam vårdnad får föräldrarna rätt till 195 dagar på sjukpenningnivå eller grundnivå och 45 dagar på lägstanivå. Samtidigt kvarstår behovet att säkra att barn får tillgång till alla ensamstående föräldrar i alla familjekonstellationer. Vi behöver därför underlätta föräldraskapet för såväl ensamstående, som kärn-, adoptiv-, bonus- eller hbtq-familjer.

De utvärderingar som gjorts av effekten av den andra reserverade månaden för föräldrapenningdagar visar att pappors uttag fortsätter att öka. Men trots det tar kvinnorna ut 76,3 % av antalet utbetalda dagar mot bara 23,7 % för männen. Mest jämställda kommun är Knivsta där 67 % tas ut av kvinnorna och 33 % av männen. Det är viktigt för att värna vår generösa föräldraförsäkring, att vidta åtgärder för att motverka de negativa effekter på jämställdheten som följer av riksdagsbeslutet. Det uttalade målet om att försäkringen delas lika av föräldrarna behöver förtydligas genom att göra dagarna mer direkt bundna till individen. Det kan ske genom att inom nuvarande system med två vårdnadshavare göra fler månader avdelade för respektive och minska de dagar som går att överlåta. Syftet är ju att barnen ska få lika rätt till båda vårdnadshavarna.

För att underlätta föräldraskapet i alla familjetyper bör möjligheten däremot öppnas för att kunna använda de föräldradagar som kan överlåtas till annan för barnet närstående vuxen. Det kan vara en bonusförälder, ytterligare medförälder i regnbågsfamiljer eller en far- eller morförälder.

När det gäller ensamstående, som exempelvis valt att göra provrörsbefruktning, ska de kunna överföra de dagar som idag ofta kallas ”de tio pappadagarna” till närstående för ökat stöd i samband med den närmsta tiden efter förlossning. Självklart ska frågan om samtidigt uttag av föräldradagar kunna göras även av annan för barnet närstående vuxen.

Stockholm den 1 oktober 2013

Kerstin Lundgren (C)