Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över studenters villkor vid föräldraledighet.
Att studera är en väldigt produktiv verksamhet och vår insats för samhället måste motsvaras av en tillgång till socialförsäkringarna liknande den som andra produktivt verksamma i samhället åtnjuter. Om vi lämnas utan stöd när vi som mest behöver det, hur ska vi då motiveras att bidra när vi kommer ut i arbetslivet?
Människor i Sverige skaffar barn allt senare. En anledning till detta är att socialförsäkringssystemet uppmuntrar att man ska vara fast förankrad på arbetsmarknaden innan man skaffar barn. Detta är problematiskt av flera orsaker. Förutom att det inskränker individens fria vilja minskar fertiliteten, och risken för fosterskador ökar med högre ålder. När människor efter långa investeringar i sin produktivitet väl hittar det arbete de är ämnade för inleder de sin karriär genom att vara borta från jobbet, vilket leder till stora samhällsekonomiska kostnader. Eftersom kvinnor generellt sett är de som är hemma, leder detta också till diskriminering av alla kvinnor på arbetsmarknaden och sämre löneutveckling för de kvinnor som är hemma.
Det skulle vara bättre för alla om fler skaffade barn under studietiden. Att studera vid högskola är för de flesta mycket flexibelt och flexibilitet är guld värt när man har små barn. Det behövs heller ingen vikarie om någon är föräldraledig under studietiden, vilket sparar stora kostnader.
Att skaffa barn som student är emellertid mycket ekonomiskt ofördelaktigt. Detta är olyckligt, eftersom barnafödande är relativt känsligt för ekonomiska incitament. Föräldrapenning på heltid som student ger ca 5 400 kr i månaden före skatt plus 508 kr i barntillägg. Jobbar du samma år, t ex på sommaren, blir ersättningen efter skatt lite drygt 4 000 kr i månaden. Vem överväger att skaffa barn under sådana villkor?
Föräldrapenning över lägsta nivå grundas på SGI (sjukpenninggrundande inkomst), men långt ifrån alla studenter har arbetat tillräckligt för att nå över grundnivån.
Mot denna bakgrund bör studenters villkor vid föräldraledighet ses över.