Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att analysera de fördelningspolitiska effekterna av regeringens förändringar av bostadstilläggen.
På olika områden ökar klyftorna mellan människor i dag. Ett av dessa områden är boendet. En bra bostad, som möter de behov man har, är av stor betydelse för att ha ett bra liv. Det handlar exempelvis om att förse ett hus med hiss eller annan anpassning av huset för äldre och rörelsehindrade.
I dag sker all nybyggnation av hyresbostäder utan subventioner, och ombyggnation med olika anpassningsåtgärder är mycket kostsamt. Detta leder till allt högre boendekostnader utan att bostadstillägget har följt denna utveckling. Många pensionärer och andra grupper i utsatta situationer har därför inte råd att skaffa sig en bostad som motsvarar deras behov.
För de sämst ställda pensionärerna är bostadstillägget ett viktigt tillskott till ekonomin. Därför är det välkommet att regeringen har höjt bostadstillägget. Samtidigt kan vi konstatera att regeringens åtgärder inte kompenserar den klyfta i beskattning som regeringen skapat. Det är också motiverat att granska regeringens förändringar ur ett fördelningspolitiskt perspektiv. Vi tycker att utgångspunkten för förstärkta bostadstillägg bör vara att stödet ges till dem med störst behov. Det är tveksamt om så sker i dag, och därför bör de fördelningspolitiska effekterna av regeringens förändringar av bostadstilläggen analyseras. En sådan analys kan ge ett värdefullt underlag för hur man på bästa sätt kan utforma framtida förstärkningar av bostadstilläggen.