Motion till riksdagen
2013/14:Sf298
av Kerstin Haglö m.fl. (S)

Taket i sjukförsäkringen


S25096

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett högre tak i sjukförsäkringen.

Motivering

Sedan regeringsskiftet 2006 har sjukförsäkringarna förändrats så att de alltmer enbart garanterar en låg ekonomisk grundnivå för en majoritet av löntagarna. Det har lett till att allt fler av dem som arbetar inte längre har ett fullgott inkomstskydd i den allmänna sjukförsäkringen. Detta beror till stor del på att taket i sjukförsäkringen inte har förändrats i takt med att lönerna har ökat – tvärt om har taket sänkts av den moderatledda regeringen.

Vid mitten av 1980-talet hade färre än var tionde löntagare en lön över taket. En rapport som Kommunal presenterade våren 2012 visar att den andelen har vuxit till en dryg tredjedel av alla löntagare 2009. Det innebär att en betydande del av dem som arbetar får ut betydligt mindre än 80 procent av sin inkomst från sjukförsäkringen om de blir sjuka.

Behovet av försäkringar vid arbetslöshet och sjukdom kommer att finnas oavsett om vi, som i Sverige, väljer att lösa det gemensamt eller om var och en ska teckna sin egen privata försäkring. Fördelarna med gemensamma försäkringar är flera men den främsta är att de mest utsatta yrkesgrupperna och de människor som oftast drabbas av arbetsrelaterade sjukdomar slipper betala ett högre pris för detta även ekonomiskt. Sjukförsäkringen hjälper således inte bara den som drabbas av sjukdom utan den fördelar risker mellan inkomstgrupper.

Om förtroendet för sjukförsäkringen minskar kan det leda till att befolkningen föredrar privata lösningar. Men privata försäkringar blir alltid dyrare eftersom inte alla delar på risken.

För att kunna behålla de gemensamma försäkringarna måste människor ha tilltro till att försäkringarna finns där när och om man behöver dem. Om ersättningen är så låg, eller om till exempel rehabiliteringen brister, att man känner sig tvingad att teckna en kompletterande försäkring och därmed betala flera gånger för samma sak, börjar man också ifrågasätta själva systemet med gemensamma försäkringar.

I dag ligger det så kallade taket i sjukförsäkringen, alltså det maxbelopp man får tillgodoräkna sig, långt under genomsnittslönen i Sverige. Nära hälften av alla heltidsarbetande män och en tredjedel av alla heltidsarbetande kvinnor hamnar ovanför maxgränsen. Allt fler medelinkomsttagare drabbas av de låga taken. Det är det största hotet mot försäkringar som bygger på en solidarisk utjämning av risker. För att stärka legitimiteten i sjukförsäkringssystemet bör därför taket höjas. Målet är att de allra flesta faktiskt ska få ut 80 procent av lönen om man har oturen att bli sjuk.

Stockholm den 30 september 2013

Kerstin Haglö (S)

Jennie Nilsson (S)

Peter Jeppsson (S)

Suzanne Svensson (S)