Motion till riksdagen
2013/14:Sf294
av Suzanne Svensson m.fl. (S)

Rehabiliteringskedjan


S25094

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om människors rätt till rehabilitering vid sjukdom.

Motivering

Rehabiliteringskedjan innebär att arbetsförmågan och behovet av rehabiliteringsåtgärder hos en medarbetare som drabbats av sjukdom ska prövas inom angivna tidsintervaller. Tyvärr ligger ofta fokus just på att testa arbetsförmågan när det humana alternativet vore att ställa möjliga rehabiliteringsåtgärder i centrum.

Väl fungerande försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet är viktigt för ett välmående samhälle. När sjuka människor får rehabilitering tillbaka till arbete, och ekonomisk trygghet under den tid det tar, blir Sverige starkare. Människor får framtidstro och fler kan jobba.

En förutsättning för att socialförsäkringarna ska vara hållbara är att alla som kan jobba också gör det. Därför är det av största vikt att människor i tid erbjuds ett stöd som är individuellt anpassat och som ökar förutsättningarna för att den enskilde ska kunna rehabiliteras och återgå till arbete.

Så är det inte i dag. Regeringen har raserat sjukförsäkringen och skapat ett system där många sjuka varken ges rätt till ersättning eller rehabilitering. Sjukförsäkringen har blivit en nedbrytande kravförsäkring som slår ut de verkligt sjuka människorna.

Arbetsgivaren måste fullgöra sitt rehabiliterings- och omplaceringsansvar så att den arbetslivsinriktade rehabiliteringen fungerar effektivt. I dag är det tyvärr vanligt att anställda inte får anpassade arbetsuppgifter eller omplacering för att kunna återgå i arbete.

En rapport från Kommunal, ”Kedjan som brast” (2011), visar att av de utförsäkrade medlemmar som genomgick arbetslivsintroduktion under 2010 var det nära 70 procent som inte fick stöd och hjälp för att snabbt komma tillbaka till arbetet.

Anställningsformen verkar ha stor betydelse. Många uppger att arbetsgivarens intresse av att investera i personer med tidsbegränsade anställningar var litet eller helt obefintligt.

Det är också tydligt att samspelet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ofta är otydligt, vilket drabbar den enskilde och väcker frågor kring systemets rättssäkerhet. I dag finns det fall där personer nekats arbetslivsintroduktion efter att deras sjukpenning tagit slut en andra gång. Arbetsförmedlingens beslut har dock inte varit skriftligt och därför inte möjligt att överklaga. Den enda återstående utvägen för den enskilde har varit att söka försörjningsstöd.

Men sjukförsäkringen kan inte räddas med enskilda åtgärder, det behövs en helhetslösning. Hela rehabiliteringskedjan bör omprövas utifrån att alla ska ha rätt till rehabilitering vid sjukdom och en andra chans i arbetslivet.

Vad som ovan anförs i motionen om människors rätt till rehabilitering vid sjukdom bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2013

Suzanne Svensson (S)

Jennie Nilsson (S)

Kerstin Haglö (S)

Peter Jeppsson (S)