Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att fortsätta arbeta med trygghetssystemen för företagare så att det blir likvärdiga förutsättningar för alla, oavsett företagsform eller anställning.
En småföretagare som blir sjuk eller arbetslös har länge haft sämre trygghet än en löntagare. Sedan 1 juli 2013 har det äntligen blivit bättre för företagare med enskild firma eller handelsbolag, men inte för företagare som har aktiebolag.
Det har blivit bättre villkor avseende sjukpenning och föräldrapenning när man startar företag.
Bättre och tryggare med a-kasseersättning i två år om man är ny företagare.
Man kan få ersättning från a-kassan medan företaget är vilande i brist på jobb.
Man kan själv välja längden på sin karenstid vid sjukdom och reglera det med storleken på egenavgiften.
Den särskilda begränsningsregel som sa att SGI inte fick vara större än en ”jämförelseinkomst” som motsvarar vad en anställd skulle ha fått har nu tagits bort.
Det har blivit mindre riskfyllt för företagare att anställa genom att ett högkostnadsskydd införts. Men denna åtgärd skulle behöva förbättras genom att återbetalning sker i närtid i samband med att kostnaderna uppstår.
Föräldrapenningen har blivit jämlik den för anställda, vilket är en stark förbättring och innebär högre ersättning.
Ifall det går sämre för företaget ska man kunna utgå ifrån genomsnittsinkomsten för de två tidigare åren för nivån på arbetslöshetsersättning.
Ifall man driver ett företag som extraknäck och blir arbetslös ska man kunna utvidga företagets verksamhet och ändå få behålla sin arbetslöshetsersättning från sin anställning enligt vissa regler.
Allt detta är fantastiska framsteg för småföretagares trygghet. Men varför omfattar det inte småföretagare med aktiebolag? Visst finns det olikheter med bolagsformerna, men behovet av trygghet vid sjukdom, föräldraledighet eller arbetslöshet är detsamma oavsett företagsform eller om man är anställd. Även om en företagare med aktiebolag är att betrakta som anställd i företaget så är inte alltid företagets ekonomi så stabil i ett inledningsskede och verksamheten inte heller alltid självgående vid sjukdom eller föräldraledighet i ett fåmansbolag. Att starta ett aktiebolag är i dag, utan ett väl fungerande socialt skyddsnät, dessutom oftare ett större risktagande för en ung kvinna än en man.
Vi vill med denna motion göra regeringen uppmärksam på behovet av att fortsätta att arbeta med trygghetssystemen för företagare så att det blir likvärdiga förutsättningar för alla, oavsett företagsform eller anställning.