Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en förändring av jämställdhetsbonusen.
Allt färre barn föds i Sverige idag. Vår demografi är inte lika illavarslande som andra delar av Europa, men likväl kommer vi ha svårt att försörja den äldre generationen inom en inte alltför avlägsen framtid. Det är därför av största vikt att de stödsystem som finns anpassas till dagens situation och görs så flexibla som möjligt för att passa alla familjekonstellationer.
Jämställdhetsbonusen skapades för att uppmuntra till ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Systemet har också förenklats och är idag en viktig del i arbetet med att få ett jämnare uttag av föräldradagar mellan föräldrarna. Systemet är dock byggt kring ekonomiska incitament, att föräldrarna får en ekonomisk bonus om uttaget närmar sig jämställdhet. Det är inte ett relevant incitament för alla familjer.
De familjer som redan idag har en stabil och god inkomst skulle antagligen värdera fler antal föräldradagar högre än den lilla ekonomiska bonus som idag utgår vid ett jämställt uttag av föräldradagar. Det vore därför på sin plats att öka flexibiliteten i systemet så att familjen själv för välja om den vill ha en ekonomisk ersättning eller ytterligare dagar enligt lämplig konverteringsnyckel.
Det är av yttersta vikt att de stödsystem som finns för föräldrar anpassas mer till dagens samhälle och görs attraktiva. Det är inte minst en jämställdhetsfråga. Om vi inte vänder den demografiska trenden står vi inför en prövning som kan kullkasta stora delar av vårt välfärdssamhälle. Arbetskraftsinvandring kan bara lösa en del av detta – ett ökat barnafödande är därför en nödvändighet. Det ska gå att kombinera barnafödande med en framgångsrik karriär och till det behövs bra stödsystem och stöttning från samhället.