Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn i arbetsskadeförsäkringen så att kvinnor och män behandlas lika i bedömningen av arbetsrelaterade skador.
Arbetsskadeförsäkringen har många allvarliga brister och måste bli mer rättssäker och jämställd. Alla bör ha rätt till professionella bedömningar vid arbetsskadeutredningar.
Studier visar att det fysiskt tyngsta arbetet idag utförs av personal inom vård- och omsorgssektorn. Detta styrks av att exempelvis undersköterskor står för drygt 30 procent av alla anmälningar när det gäller arbetsrelaterade skador. Över 80 procent av alla förvärvsarbetande i vård- och omsorgssektorn utgörs av kvinnor. Om de får en arbetsrelaterad skada, är det nästan omöjligt för dem att få ut ersättning från försäkringen. Generellt sett är det lättare för män att bli beviljade ersättning från arbetsskadeförsäkringen. I en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (Rapport 2011:15) konstateras att endast 24 procent av de ansökande kvinnorna fick sin ansökan beviljad, medan andelen var 40 procent för männen. Vård- och omsorgssektorn kommer att ha stora pensionsavgångar de kommande åren och har redan idag stora rekryteringsbehov – men hur många vill arbeta inom en sektor där det inte finns något skydd i fall en arbetsolycka inträffar? För att få en arbetsskadeförsäkring som är jämställd är det viktigt att tillämpningen av arbetsskadeförsäkringen ses över så att kvinnor och män behandlas lika i bedömningen av arbetsrelaterade skador.