Motion till riksdagen
2013/14:Sf233
av Irene Oskarsson (KD)

Unga vuxna med funktionsnedsättning


KD539

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka möjligheten till arbete för unga vuxna med funktionsnedsättning.

Motivering

Ungefär 31 000 unga vuxna uppbär aktivitetsersättning (tidigare kallat förtidspension). De flesta vill söka arbete efter avslutad skolgång. Enligt tidigare siffror från Försäkringskassan är det av dessa endast en av 20 som får rehabiliteringsinsatser inriktade på arbetsmarknaden.

För de flesta personer med någon form av funktionsnedsättning innebär det en uppförsbacke att komma ut på arbetsmarknaden, speciellt om inte särskilda åtgärder görs för att anpassa arbetsplatser eller möjligheter till att färdas till och från jobbet.

Att få en möjlighet till arbetsträning och praktik i första hand kan vara ett viktigt steg på vägen att prova sig fram till vilken typ av jobb som passar. Arbetsgivarna behöver därför mera av riktad information från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Handisam, för att få stöd och ökad kunskap om det arbetshinder som föreligger.

Arbetsförmedlingens kampanj för något år sedan om att se kompetens och inte funktionsnedsättning, liksom inte minst Icas tv-reklam har bidragit till en större medvetenhet om behoven av att anställa personer med arbetshinder, men fler insatser krävs. Kristdemokraterna har tidigare krävt att statliga arbetsgivare ska ta sitt ansvar och anställa minst 10 000 personer med funktionsnedsättningar.

Många med psykiska funktionsnedsättningar har en stöd-/kontaktperson som är viktig i vardagen för sociala kontakter. Att få praktik eller arbetsträning kan vara ett stort steg och att få ha med sin stöd-/kontaktperson under introduktionstiden skulle betyda mycket. Idag finns handledarstöd för arbetsgivare att söka medel för men det borde alltså finnas medel även för den här typen av stödinsats för individen.

Likaså behöver unga människor med funktionsnedsättningar i högre grad uppmuntras till vidare studier. De flesta som söker arbete idag möter en stor konkurrens; att då även ha lägre utbildning än många andra minskar ytterligare deras chanser på arbetsmarknaden.

Rehabiliterande insatser inriktat på arbete, utökad information till arbetsgivare om kunskap och stöd för att ta emot personer med funktionsnedsättningar, en utredning om ett inrättande av ett särskilt ekonomiskt stöd till stöd/kontaktpersoner och att fler av dessa unga utbildar sig är nödvändiga. Detta vill jag att riksdagen tillkännager för regeringen.

Stockholm den 1 oktober 2013

Irene Oskarsson (KD)