Motion till riksdagen
2013/14:Sf209
av Gunvor G Ericson m.fl. (MP)

Karensavdrag i stället för karensdag


MP1809

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur ett procentavdrag vid sjukdom kan införas.

Motivering

Karensdagen slår idag olika hårt. Den slår hårdare mot dem med deltid och/eller långa arbetspass, eftersom den inte är konstruerad som en andel av veckoinkomsten, utan som första dagens (eller nattens) inkomst. Den som arbetar deltid och/eller långa pass förlorar en större andel av sin inkomst än den som har en jämn arbetsfördelning under fem av veckans dagar. Det är framför allt kvinnodominerade yrken på obekväm arbetstid inom vård, omsorg och handel som straffas med högre karensavdrag på grund av den här konstruktionen.

År 2004 utarbetades ett lagförslag om ett avdrag med en femtedel av en genomsnittlig veckoinkomst istället för en dags karensdag. Trots att i princip alla remissinstanser, utom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), var positiva, så genomfördes inte reformen.

2011 skrev Anna Hedborg på fackföreningen Kommunals uppdrag en rapport om självrisker och karensperioder i sjukförsäkringen. Även den rapporten pläderade för karensavdrag.

Det är hög tid att karensdagen tas bort och ersätts med ett avdrag som görs med en viss procentsats från lönen. Idag har en anställd en karensdag innan personen får sjuklön. En dag med 100-procentigt inkomstbortfall drabbar vissa personer väldigt hårt. Det gäller framför allt de som har dåliga möjligheter till flexibilitet och inflytande över sina arbetstider. Det slår särskilt hårt mot dem som arbetar deltid förlagd till få dagar. För dem kan en karensdag innebära löneavdrag med mellan 1,5 och 3 dagar.

Frågan har varit uppe till diskussion tidigare och både LO och Svenskt Näringsliv har varit positiva till karensavdrag. Det färdiga förslaget om karensavdrag innebär att ett avdrag motsvarande en femtedels veckoinkomst ersätter en dags karensavdrag. Införandet av det förslaget som välkomnades av en majoritet av remissinstanserna skulle innebära att avdraget ser lika ut för alla, oavsett arbetstidsförläggning eller när på dagen man insjuknar.

Då det finns ett nästan färdigberett förslag borde det gå snabbt att nu utreda exakt hur ett konkret lagförslag kan utformas och genomföras.

Riksdagen bör tillkännage för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur ett procentavdrag vid sjukdom kan införas.

Stockholm den 23 september 2013

Gunvor G Ericson (MP)

Mats Pertoft (MP)

Magnus Ehrencrona (MP)