Motion till riksdagen
2013/14:Sf2
av David Lång och Per Ramhorn (SD)

med anledning av prop. 2013/14:4 Nya åldersgränser och ökad flexibilitet i föräldraförsäkringen


SD6

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag om en proportionerlig uppdelning av de resterande 96 dagarna.

  2. Riksdagen avslår regeringens förslag om ändring i 13 § socialförsäkringsbalken för att ändra gränsen för att ta ut föräldraledighet från 8 till 12 år.

  3. Riksdagen beslutar om ändring i lagändringsförslaget i 12 § socialförsäkringsbalken enligt motionen.

Motivering

Sverigedemokraternas inställning till familjepolitik är att bidra till en hög grad av självbestämmande. Vi anser att det är fel att ha en politik som genom kvoteringar eller ekonomiska incitament såsom jämställdhetsbonusen ska påverka hur familjerna själva lägger upp fördelningen. Varje familj är unik, med unika behov. Vissa föräldrar delar lika på föräldraledigheten, medan andra överlåter den till endast den ena (förutom de 60 reserverade dagarna). Det viktiga är dock att familjerna har möjlighet till valfrihet. Vi ställer oss därför tveksamma till vissa utformningar i propositionen.

Regeringens förslag om att de resterande 96 dagarna efter barnets första fyra år ska fördelas proportionellt är enligt oss inte optimalt. Det ska vara familjen själv som avgör hur dessa 96 dagar ska fördelas. Givetvis så är det en viktig utgångspunkt att varje barn får möjlighet att tillbringa tid med båda föräldrarna, men då det inte alltid är möjligt så ser vi det som absolut viktigast att barn får den tid som de kan få för en trygg och stabil uppväxt. Målet måste vara att underlätta för familjen, och vi ser det som givet att uttagandet av dessa dagar ska delas upp efter familjens egna önskemål. Vi ska inte bygga hinder som lätt kan undvikas endast för att ge ekonomiska incitament för att uppnå ”jämställda” familjer, familjerna är själva bäst på att fördela. Detta är enligt vår mening bara ytterligare ett sätt för regeringen att bestämma över familjernas egen vilja.

Det uppstår även en stor oro för att detta kommer att visa sig vara en krånglig modell som sannolikt kommer att skapa osäkerhet inför regelverket och en hög grad av ytterligare administrativ börda. Denna oro delas även av Försäkringskassan som i dag hanterar föräldraförsäkringen och således bör vara den remissinstans som har bäst insikt i eventuella konsekvenser.

Ett utökande av möjligheten till föräldraledighet från dagens 8-årsgräns till en 12-årsgräns är obefogat. Föräldraledighet syftar främst till att ge barnen en trygg hemmiljö under deras första levnadsår. När barnet har fyllt 8 år har han eller hon redan varit aktiv inom skolväsendet ca 2 år efter 6-årsverksamheten. Av detta skäl yrkar vi därför avslag på regeringens förslag om en utökad gräns.

Vidare ser vi motiveringen till att begränsningen av förmån tillbaka i tiden ska medge ”synnerliga skäl” som tveksam, eller snarare intetsägande. Regeringens bedömning för detta är att det föreslagna undantaget är av värde för att motverka uppkomsten av en rättstillämpning som helt är förhindrad att beakta att det kan uppkomma ömmande fall. Då lagförslaget kommer att träda i kraft den 1 januari 2015, just av den orsaken att Försäkringskassan ska hinna informera nuvarande och blivande föräldrar om gällande regelverk samt anpassa it-systemet, så torde ömmande fall inte förekomma, och om det trots tidsaspekten finns en sådan risk bör regeringen specificera vilka ömmande fall som skulle kunna förekomma. Kammarrätten i Jönköping upplyser oss om ”att ett sådant undantag bör undvikas, eftersom det vanligen utvecklas en praxis som skulle göra undantaget i det närmaste verkningslöst”. Av denna orsak anser vi inte att det är belagt att medge synnerliga skäl för att föräldrapenning ska lämnas för en längre tid och föreslår att detta stryks ur lagförslagets 12 a § som föreslaget enligt nedan.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

12 a §

Föräldrapenning lämnas inte för längre tid tillbaka än 90 dagar före den dag ansökan om föräldrapenning kom in till Försäkringskassan.

Stockholm den 9 oktober 2013

David Lång (SD)

Per Ramhorn (SD)