Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en ansvarsfull migrationspolitik.
Regeringen har i sin skrivelse 2013/14:73 Migration och asylpolitik redovisat statistiska uppgifter för den svenska migrations- och asylpolitiken under perioden den 1 juli 2010–30 juni 2013, och utöver detta även en kort redogörelse för samarbetet i Europeiska unionen och det internationella samarbetet i övrigt på området.
Innehållet i skrivelsen tyder på att regeringen har gått vilse och inte längre vet vad som är rimligt, möjligt eller ens bra. Skrivelsen, som är full av motsägelser, säger å ena sidan att Sverige bör ha en långsiktigt hållbar invandringspolitik, samtidigt som man uppger att man beviljat 111 000 uppehålls- och arbetstillstånd under 2012.
Å andra sidan säger man att Sverige behöver en flexibel arbetskraftsinvandring som motsvarar behovet och efterfrågan av kompetens från arbetsgivarna, trots att man absolut inte vill göra den behovsbaserad.
Man listar även ett antal direktiv som regeringen menar att Sverige följer och som därigenom påverkar den migrationspolitik som regeringen driver. Problemet är bara att regeringen medvetet har valt att inte följa dessa i den grad som Sverige ska. Exempelvis nämns Dublinförordningen som reglerar vilken medlemsstat som ansvarar för prövningen av en asylansökan. Enligt den ska prövningen ske i det första medlemsland som utlänningen reser in i. Enligt Migrationsverket kommer i dag ca 70 procent av alla flyktingar till Sverige landvägen via ett annat medlemsland. Utöver detta tillkommer även ett antal som når Sverige via flyg inom EU. Om Sverige skulle följa Dublinförordningen, skulle över 70 procent av alla asylanter i Sverige återsändas till det första asyllandet för att få sin sak prövad.
Regeringens skrivelse är ett bevis på en misslyckad invandringspolitik med motsägelser och en allmän ovilja att se allvaret i situationen som regeringen har försatt Sverige i. Sannolikt vet regeringen inte själv hur man ska tackla den. Detta blir framför allt tydligt med tanke på att inte ett enda ord finns skrivet om kommande utmaningar eller framtida styrning.
Regeringens ansvarslösa politik har inte skapat problem endast inom Sverige, utan även utanför. I dag finns en bild av Sverige som lockar många asylsökande till just oss. Under 2012 lämnades sammanlagt ca 410 000 ansökningar om tillstånd för besök och bosättning in till utlandsmyndigheterna. Detta är en siffra som har ökat år för år. Under första halvåret av 2013 inkom 210 000 ansökningar, vilket borgar för att trycket från vår omvärld kommer att fortsätta öka. Skrivelsen betonar även att det vanligaste inte är att man invandrar till Sverige på grund av skyddsbehov, utan i egenskap av anhörig eller arbetskraftsinvandrare.
Sverige behöver en ansvarsfull migrationspolitik. Vi behöver kraftigt minska invandringen till Sverige så att de som redan har kommit hit får en ärlig chans att anpassa sig till det svenska samhället. Sverige bör följa Dublinförordningen. Sverigedemokraterna vill även se en human flyktingpolitik som slår vakt om asylrätten och samtidigt fokuserar mer på hjälp i närområdena där hjälpen gör mest nytta. Vi vill se en behovsprövad arbetskraftsinvandring som inte sätter än mer press på den inhemska arbetsmarknaden, och vi vill höja kraven, inte minst i termer av försörjningsplikt för anhöriga som kommer till Sverige. Det ovan anförda bör ges regeringen till känna.