Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att etablera ett program för främjande och utveckling av arbetsintegrerande sociala företag.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en förordning som reglerar samverkande myndigheters uppdrag kring arbetsintegrerande sociala företag.
År 2010 gjordes en gemensam informationssatsning på arbetsintegrerande sociala företag på uppdrag av regeringen med Tillväxtverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Syftet var att fler skulle få chansen att upptäcka möjligheten att tillsammans med andra starta och driva företag efter devisen ”100 procent av sin förmåga”. De offentliga arbetsgivarna skulle också få information om på vilka sätt de kan stödja uppstart och utveckling av dessa företag.
I Sverige finns det i dag över 300 arbetsintegrerande sociala företag, där mer än 9 000 personer är verksamma. Företagen skapar arbetsplatser där alla får möjlighet att arbeta utifrån sin egen förmåga. Personer som få andra arbetsgivare vågar anställa på grund av olika former av arbetshinder, får anställning och meningsfull sysselsättning i dessa företag.
Det behövs fortsatt möjlighet till rådgivning vid start av arbetsintegrerande sociala företag och sociala arbetskooperativ, men företagen är också i behov av en stabil stödstruktur efter företagsstarten. Stöd ska bidra till långsiktighet i företagandet genom att företagen blir mer affärsmässiga/professionella i den näringsverksamhet de bedriver. Ett program för utveckling och stöd för företagen är en viktig del av uppföljningen av informationssatsningen 2010.
Därför kan det vara nödvändigt med en förordning som talar om vad som kan och ska göras för de arbetsintegrerande sociala företagen eftersom det är en näringsverksamhet som också har ett socialt ansvar. Förordningen är bindande regler som beslutas av regeringen, t.ex. bestämmelser om de statliga myndigheternas arbete som Försäkringskassan, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen bedriver för den här typen av företag och dess medarbetare. Dessa tre myndigheter tillhör tre olika departement som i sig måste ha ett gemensamt syfte i arbetet utifrån sina respektive uppdrag, och det borde kunna underlättas med en förordning.
Därför föreslår jag att ett program för arbetsintegrerande sociala företag utarbetas som en uppföljning av regeringens satsning 2010, liksom en förordning som reglerar myndigheternas arbete för främjande och utveckling av arbetsintegrerande sociala företag. Detta bör ges regeringen tillkänna.