Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av bättre förutsättningar för skoterturism.
Det finns ca 250 000 snöskotrar i Sverige och det säljs ungefär 8 000 nya skotrar varje år. Det finns totalt ungefär 15 000 mil skoterleder i landet.
I Norrland är snöskotern viktig i människors vardag. Den används flitigt av skogsarbetare, renskötare och andra i jobbet. Den ger många en möjlighet att på sin fritid kunna röra sig i vinternaturen.
Samtidigt har snöskotern fått en allt större betydelse i vinterturismen. År 2012 fanns det 145 företag med tillstånd att hyra ut skotrar och antalet företagare i branschen växer från år till år i Norrlands inland.
Skotersafari, fiske och andra typer av aktiviteter med skotrar är populära bland turisterna. I Jämtland omsätter skoterturismen varje år 1 miljard kronor och omkring 4–5 miljarder i hela landet. I USA och Kanada omsätter branschen mycket stora summor, år 2012 var det 24 miljarder dollar årligen.
Turism är en mycket viktig jobbskapare på landsbygden. Genom att utöka möjligheterna till fiske, jakt, skid- och skoteråkning och andra typer av fritidsaktiviteter kan många nya jobb skapas. Därför är det angeläget att utveckla skoterturismen.
Det krävs en rad åtgärder för att stimulera skoterturism. En av de viktigast är att skapa säkra och turistvänliga skoterleder. Fler åkare innebär att trycket på befintliga skoterleder ökar, samtidigt som skötsel och underhåll av lederna i regel sköts på ideell basis. Situationen börjar vara ekonomiskt ohållbart för alla inblandade parter och slitaget på naturen ökar. Bristen på säkra leder orsakar även konflikter med naturskyddsintressen, markägare och renskötsel. För att komma till rätta med dessa konflikter är det angeläget att samhället tar sitt ansvar för skoterfrågorna.
Det behövs en sammanhållen snöskoterpolitik för de frågor som behöver lösas på nationell nivå. Det handlar bland annat om ansvarsförhållanden mellan olika myndigheter, ansvar och finansiering för skoterleder utanför statliga och kommunala leder och reglering av andra allmänna och enskilda intressen. Finansiering är ett stort hinder för skapandet av säkra skoterleder. Ett sätt att lösa problemet, och kunna hålla skoterlederna öppna och säkra, vore att ta ut en avgift av skoteråkarna på samma sätt som jägare betalar årlig avgift för rätten att jaga. Avgiften skulle kunna tas ut av Trafikverket eller berörd länsstyrelse som sedan förmedlar betalningen till den som sköter leder, exempelvis den lokala skoterklubben.