Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av tydlig ägarstyrning i våra statliga bolag.
Sveriges har flera stora och över tid mycket lönsamma statliga bolag, som under lång tid genererat oerhört stora vinster för vårt land, vinster som nyttjas för byggande av infrastruktur och finansiering av välfärd i hela Sverige. Några exempel på sådana bolag är LKAB, Vattenfall och Sveaskog. Ett fortsatt statligt ägande av dessa bolag är av stor vikt då dessa bolag hanterar vår gemensamma natur och råvaror, vilka har en potential långt in i framtiden.
Ägande och kontroll av den typen av naturtillgångar har och kommer att få en allt mer och betydelsefull inverkan för vårt lands framtida tillväxt och välfärd.
Men att äga ett bolag kräver engagemang, en vision om bolagets framtid och tanke om ändamålet med ägandet eller med andra ord en aktiv ägarstyrning.
Ett mycket dåligt exempel på ägarstyrning är den så kallade Nuonaffären som Vattenfall varit involverad i med ägarens och regeringens passiva medgivande, och som blivit en mycket kostsam affär för Sveriges skattebetalare. Den typen av risker måste minimeras.
De tre ovan nämnda bolagen sysselsätter 16 000 personer i vårt land. För många glesbygdskommuner är dessa bolag en mycket betydande arbetsgivare och avgörande för dessa kommuners överlevnad. Verksamhetsgrund för bolagen är råvaruutvinning i dessa regioner och kommuner. Men att enbart utvinna råvaror och inte skapa vidareförädling med passiv ägarstyrning kan med fog liknas vid gammeldags kolonialpolitik.
Det är nödvändigt att ägaren staten via regeringen tar ett aktivt ägaransvar. I ägardirektiven måste bolagen ges tydliga uppdrag. Ansvar för vidareförädling bör komma till stånd där råvaror och nyttigheter utvinns. Förutsättningar för verksamhetsexpansion bör tydligt anges i ägardirektiv med prioritet och bejakande av expansion, i första hand i Sverige.