Vänsterpartiet vill möta klimatutmaningen med satsningar på förnybar energi, energieffektiv teknik och energieffektivisering. Vi vill avveckla kärnkraften och i stället satsa på energieffektivisering av industrin genom samarbets- och informationsmedel till industrin, medan små och medelstora företag ska få utökad möjlighet till energikonsultstöd på utgiftsområde 21. Fler energieffektiviseringsförslag finns i vår bostadsmotion 2013/14:C431.
Vi vill också öka energiforskningsanslaget och satsa mer medel på solel, solvärme och biogasstöd. Även konverteringen från eluppvärmning och fossileldning bör fortsätta.
Riksdagen anvisar anslagen för 2014 inom utgiftsområde 21 Energi enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
Tabell 1 Anslagsförslag 2014 för utgiftsområde 21 Energi
Tusental kronor
Vänsterpartiet föreslår ett utökat stöd till energiforskning vad gäller bl.a. solenergi, energilagring och smarta nät.
Vänsterpartiet föreslår en ökning av anslaget med 200 miljoner kronor jämfört med regeringen 2014.
Satsningar på klimatvänlig energiteknik är nödvändiga för att kunna genomföra en grön omställning i samhället. Vänsterpartiet vill därför ytterligare stimulera användandet av exempelvis solel, solvärme och biogas.
Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget med 305 miljoner kronor jämfört med regeringen 2014.
Stödet för konvertering från direktverkande el är borttaget av regeringen. Vänsterpartiet anser att detta stöd fortfarande behövs. Vänsterpartiet anslår därför 100 miljoner kronor årligen på stöd för konvertering av direktverkande el.
Vi avsätter också 25 miljoner kronor årligen för att ta till vara erfarenheterna från PFE-programmet och behålla klustersamarbetet och utökar stödet till energicheckar till små- och medelstora företag med 29 miljoner kronor årligen.
Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget med 154 miljoner kronor jämfört med regeringen 2014.