Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av inrättande av en fond för ersättningsjobb och näringslivsutveckling när stenindustrin tvingas lämna en ort.
Sverige har stora naturresurser i malm, kalk och andra bergarter. På Gotland har stenindustrin funnits under flera decennier, från att man bröt kalksten för eget behov till dagens storskaliga kalkbrytning. Kalk används inom många områden i vårt samhälle och är en nyckelprodukt i många av den svenska industrins produkter. Kalkindustrin har utvecklats och nya kalkbrott är ständigt aktuella. Kalken är en ändlig resurs och förr eller senare tvingas man avsluta brytningen och stenindustrin måste flyttar till andra områden. Vid brytning i dagbrott avsätts pengar till att återställa markområdet så att marken på olika sätt kan användas av kommande generationer men någon avsättning till att skapa ersättningsjobb åt dem som är beroende av arbete på orten görs inte idag. När brytningen avslutas och stenindustrin tvingas att flytta står bygden utan både naturresurser och arbetstillfällen. Frågan om arbetstillfällen är mycket viktig för till exempel mitt hemlän Gotland, och jag anser att en långsiktig plan och strategi måste utformas för att kunna erbjuda hållbara alternativ den dag då kalkutvinning inte längre är möjlig.
Med anledning av detta anser jag att det bör göras en översyn om inrättande av en fond där företagen som får tillstånd för brytning ska avsätta medel för att skapa nya arbetstillfällen eller användas till annan näringslivsutveckling inom den aktuella regionen när stenindustri tvingas flytta eller lägga ner på grund av att naturresurserna nått sin ändliga nivå. Översynen skall också ha sin grund i att kommunen/regionen/länet genom detta inte skall drabbas av att inte få del av annan möjlig skatteutjämning.