Motion till riksdagen
2013/14:N315
av Margareta Cederfelt (M)

Öka antalet kvinnor som uppfinner


M1825

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över strukturer för att öka antalet kvinnor som uppfinner.

Motivering

Uppfinningar är en viktig grund i företagande. En uppfinnare är vanligen såväl nationellt som internationellt en man verksam inom näringslivet. Kvinnliga uppfinnare är ovanligare såväl internationellt som nationellt. Oavsett vad orsaken är finns potential för att andelen kvinnor som uppfinner kan öka. Idag har endast nio procent av alla patent som tecknas i Sverige en kvinna som upphovsperson. Eftersom arbetsmarkanden är könssegregerad och kvinnor dominerar inom exempelvis hälso- och sjukvård, vård och omsorg samt utbildning innebär detta att dessa verksamheter har lägre grad av uppfinningar än traditionellt manliga yrkesområden.

Kvinnliga uppfinnare beskriver ofta att de upplever avsaknad av förebilder, svårigheter att få finansiering, bristande nätverk, misstro av omgivningen eller känner sig ifrågasatta.

Alliansen har gjort flera prioriteringar för att fler kvinnor skall utveckla uppfinningar – bli innovatörer och företagare, men det finns mer att göra.

En bra början skulle vara fortsatt forskning och kunskapsutveckling om kvinnor och uppfinningar, exempelvis kring stödsystem, lyckosamma miljöer, hinder som möter kvinnliga uppfinnare, framgångsrika strategier.

Ytterligare åtgärder för att öka andelen kvinnliga uppfinnare är att synliggöra kvinnliga förebilder. Ett lysande exempel på detta är den portabla utställning som Tekniska museet har utvecklat om kvinnors uppfinningar. Det kan göras mycket mer för att synliggöra kvinnors uppfinningar, fler statliga museer bör få i uppdrag att lyfta fram kvinnors uppfinningar och kvinnors företagande.

Vidare bör insatser göras för att långsiktigt stödja kvinnliga uppfinnare genom att stimulera byggande av nätverk. Förslagsvis skulle befintliga föreningar, organisationer och företag kunna ansöka om anslag för att utveckla mentorprogram och nätverksbyggande för kvinnor. Externa utvärderare bör anlitas för att säkerställa att angivna mål uppnås.

Innovationsrådgivare är ofta män och så kallade drivhus är ofta bemannade till 100 procent med män. För att uppnå en jämnare könsfördelning bland rådgivarna i statliga verksamheter eller verksamheter finansierade med statliga medel bör en översyn ske för att se om krav kan ställas så att en viss andel av rådgivarna är kvinnor i syfte att uppnå en jämnare könsfördelning.

För att Sverige skall lyckas som företagarnation behövs fler uppfinningar gjorda av såväl kvinnor som män. För att detta skall vara möjligt behöver andelen kvinnliga uppfinnare öka.

Stockholm den 27 september 2013

Margareta Cederfelt (M)