Motion till riksdagen
2013/14:N292
av Jörgen Hellman m.fl. (S)

Vattenfall och energipolitiken


S25007

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Vattenfall och energipolitiken.

Motivering

Vi socialdemokrater anser att Vattenfall ska kvarstå i statlig ägo. I Sverige får vi en förhållandevis stor del av vår energi från förnybara energikällor, vilket är en av anledningarna till att Sverige ligger långt framme när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser. Detta är resultatet av en målinriktad och långsiktig politik som inleddes redan på 90-talet. Stöd till vindkraft, solenergi samt biobränslen – och därmed landsbygdsutveckling och alternativ användning av åkermark – har ökat den förnybara energin markant. Utbyggnaden av fjärrvärme har också bidragit starkt till utvecklingen.

Den svenska elintensiva basindustrin arbetar på ett positivt sätt med att hushålla med energin och genomföra effektiviseringar för att minska elförbrukningen. Den gör omfattande investeringar för att uppnå detta och borde få ökad draghjälp från statliga myndigheter för sin insats i en omställning till förnybara energikällor. Vattenfall bör, inom ramen för EU:s statsstödsregler och miljömässiga krav, möjliggöra Europas mest konkurrenskraftiga priser för den svenska elintensiva industrin.

Regeringen borde genom en tydlig ägarstyrning ge Vattenfall i uppdrag att ta en större och mer aktiv roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Vi anser att ambitionsnivån bör höjas samt att Vattenfall också bör ta ett större ansvar för investeringar i ny teknik, i pilot- och demonstrationsanläggningar för förnybara energikällor och i effektivare elöverföring. Vi anser att Vattenfall behöver tydligare ägardirektiv som kraftigt ökar ambitionen att ta ledningen i energiomställningen.

Vattenfall har betytt mycket för vårt land när det gäller energiutbyggnaden och kommer att betyda mycket i den framtida energiomställningen. Därför måste Vattenfall även i fortsättningen vara helägt av den svenska staten. Det finns ett grundläggande samhällsintresse som bör upprätthållas när det gäller all infrastruktur i Sverige. För oss socialdemokrater är det viktigt att samhället är en aktiv part i att utveckla all infrastruktur, inte bara ur ett miljömässigt utan även ur ett socialt hållbart perspektiv.

Det är av största vikt att kraften i det statliga ägandet används så att konkurrenssituationen skärps så att det i förlängningen gagnar Sverige. Långsiktiga leveransavtal har prövats som en bra form som kan utvecklas i än högre utsträckning.

Vattenfalls roll som framtidsinriktat miljö- och energiföretag måste skärpas. Likaså måste företagets roll som en aktör som skärper konkurrensen på elmarknaden bli mycket tydligare.

Ägardirektiven för Vattenfall måste utvecklas. Vi anser att Vattenfall behöver tydligare ägardirektiv som kraftigt ökar ambitionen att ta ledningen i energiomställningen. Det är uppenbart att statens styrning av Vattenfall har fallerat i till exempel Nuonaffären. Det är viktigt för oss att styra genom tydliga mål, krav och spelregler, vilket enbart är möjligt genom att staten äger sin infrastruktur. Vad som ovan anförs om Vattenfall och energipolitiken bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2013

Jörgen Hellman (S)

Christina Oskarsson (S)

Peter Johnsson (S)

Sven-Erik Bucht (S)