Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bedriva säker, klimatvänlig och billig elproduktion i södra Sverige.
Att vilja behålla och utveckla kärnkraften står inte i motsats till förnybara källor, utan alla delar bör ses som länkar i en kedja. Alliansregeringen satsar på både sol, vind och småskalig produktion och stödjer därtill initiativ till energieffektivisering.
2009 ställde en bred majoritet i riksdagen sig bakom en långsiktig energiöverenskommelse. Den innebär att Sverige ska ha ett stabilt energisystem på tre ben med kärnkraft, vattenkraft och förnyelsebar energi. Så kan vi både få mer förnybart, som redan idag står för hälften av all elproduktion och samtidigt el till konkurrenskraftiga priser.
I vårt grannland Tyskland står det förnybara för knappt 20 procent av den el som produceras. Samtidigt har beslutet att avveckla landets kärnkraft både lett till stigande elpriser och att landets smutsiga kolkraft nu måste byggas ut. Det är ett kvitto på att en hastig kärnkraftsavveckling inte är möjlig utan oönskade konsekvenser.
Ett viktigt mål med miljöpolitiken är att få största möjliga miljönytta per satsad krona. Ett annat viktigt mål för nuvarande regering, är att se till att människor kan leva på sin lön. Båda dessa mål nås genom en satsning på säker kärnkraftsel. Med den tekniska utveckling som skett, finns alla möjligheter att ersätta befintliga reaktorer med nya, säkra och betydligt effektivare reaktorer.
Det finns fyra kärnkraftverk i Sverige, varav ett ligger i Skåne, i Barsebäck i Kävlinge kommun. De övriga är Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. Den första reaktorn i Barsebäck togs i drift 1975 och den andra 1977.
Placeringen vid Barsebäck grundar sig dels i att det är nödvändigt att placera kärnkraftverk vid havet för att ha tillgång till vatten vid nedkylning, dels för att få en jämn fördelning av kärnkraftverken i landet så att det uppstår balans i ledningsnätet. År 1997 fattade dåvarande regering beslut om att båda reaktorerna i Barsebäck skulle stängas. Två år senare, 1999, stängdes Barsebäck 1och år 2005 stängdes även Barsebäck 2. Kärnkraftverket i Barsebäck syns dock ännu på långt håll både i Skåne och i Danmark.
Som ett resultat av EU:s regelverk delades den 1 november 2011 Sveriges energimarknad upp i fyra elprisområden. Utan kärnkraft som ett ben av flera i en mix av energiförsörjningen är risken överhängande att dessa höjningar drar iväg och hotar skåningarnas vardagsekonomi. Regeringen bör därför se över möjligheterna att bedriva säker, klimatvänlig och billig elproduktion i södra Sverige.