Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av möjligheterna att förbättra den svenska musikexportens förutsättningar.
Sverige har en stark musikbransch och en lång historia som musiknation. Svensk musik spelas världen över och vi ser en ihållande stark efterfrågan. Mellan åren 2010 och 2011 växte branschen med totalt fyra procent, vilket överträffar landets tillväxt i stort.
Då branschen väntas fortsätta att växa är det viktigt att resurserna samordnas och används effektivt för bästa möjliga avkastning. Regeringen har redan gjort mycket för att främja export, inte minst när det gäller musik. Svenska regeringar har sedan 1997 exempelvis delat ut Musikexportpriset till artister vars insatser bidragit till svensk musikexport, samt sedan 2006 till hederspristagare för mångåriga insatser. Kända mottagare som haft stor betydelse för musikexporten är Roxette, Robyn, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.
Mer kan dock göras för att främja musikexporten. Viktiga åtgärder behövs inom Regeringskansliet, myndigheter och departement. Att utbilda ambassadpersonal i musiken som exportvara kan bidra till bättre export. Det är också viktigt att överbrygga och samordna den separata budgetering som görs för exportfrämjande och kultur. Detta skapar i dagsläget hinder för ett effektivt resursutnyttjande.
En översyn av bättre samordning av insatser behövs. En koordinator mellan myndigheterna och Business Sweden samt mellan olika departement vore önskvärd. Att flera myndigheter arbetar inom detta område är givetvis positivt, men vi bör se över om detta kan effektiviseras och om olika åtgärder kan samordnas för högre effekt och ökat resursutnyttjande.
Musikbranschen omsätter idag ca 3 procent av BNP och bidrar inte bara till ett bättre kulturliv, utan bidrar också till ökad export, fler arbetstillfällen och en växande ekonomi.