Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att minska regelbördan för företagen.
Svenska företag tyngs av ett stort och omfattande regelverk. Enligt beräkningar landar kostnaderna för påbud och regler från bland annat myndigheter på många miljarder kronor varje år. Då är kostnaderna för finansiella konsekvenser såsom skatter och avgifter till följd av regler, inte inräknade. Därtill tillkommer även materiella konsekvenser i form av investeringar som måste göras av företagen på grund av det omfattande regelverket.
I Sverige finns ett stort antal lagar, förordningar och föreskrifter och allmänna råd, som företagen måste följa. Utöver detta ska företagen fylla i en mängd blanketter som begärs in av ett stort antal svenska myndigheter. Det är orimligt att våra företag ska tyngas av byråkrati som tar tid och kraft som istället skulle kunna användas för att driva en lönsam och växande verksamhet. Svensk ekonomi behöver effektiva företag som kan fokusera på sin kärnverksamhet. Därför måste byråkratin och regelkrånglet minska.
För att åstadkomma dessa förbättringar kan vi göra flera viktiga förändringar. Exempelvis kan vi inför utformningen av nya regler beräkna de kostnader som dessa regler kommer att innebära för företagarna. På så sätt får vi ett bättre beslutsunderlag och kan fatta bättre beslut på olika nivåer så att dessa inte gör det svårare för företagarna.
Vi kan också införa ett enhetligt regelverk för konsekvensanalyser för att på det viset kunna se vilka effekter en ny regel får. Med ett enhetligt regelverk för konsekvensanalyser och en stoppmekanism för att kunna stoppa regelförslag med undermåliga konsekvensanalyser kan vi ytterligare underlätta för våra företagare.
Vidare kan vi i ett tidigt stadium genomföra samråd med berörda parter för att finna lösningar och regleringar som inte hindrar företagens utveckling.
Slutligen kan vi även göra uppföljningar några år efter att regleringar införts för att undersöka om syftet med regleringen uppnåddes samt om det går att genomföra förenklingar.
Ett starkt företagande är viktigt för Sveriges ekonomi.
Jag föreslår därför att regeringen överväger möjligheterna att minska företagens regelbörda.